Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Bakina odlična domaća torta

Bakina odlična domaća torta

Milena AleksandrovaMilena Aleksandrova
Inovator
2063083867
Bakina odlična domaća torta
Fotografije: Anonymous
1 / 3
14/01/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
12
"Baka zna ovaj recept odavno, još dok je bila mlada nevesta"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • brašno - 18 supenih kašika
  • šećer 18 supenih kašika
  • kiselo mleko - 18 supenih kašika
  • ulje - 12 supenih kašika
  • soda - 3 kašičice
  • kora od limuna - 3 kašičice, izrendana
  • kakao - 2 kašičice (samo za jednu koru)
  • za sirup
  • šećer - 1 šolja
  • voda - 1 šolja
  • sok od limuna - 1 supena kašika
  • za fil
  • sveže mleko - 1 litar
  • šećer - 1 šolja
  • skrob od vanile - 2 kesice
  • žumanca - 3 komada
  • maslac - 125 g
  • za ukras
  • tečna pavlaka - 200 ml, za premazivanje
  • šećerne mrvice - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremamo kore. U posudi pomešamo šećer i kiselo mleko i mutimo. Dodajemo i preostale sastojke bez kakaa i lepo umutimo. Ako imamo tri okrugla pleha iste veličine, rasporedimo jednako smesu u tri pleha, prvo sipamo dve bele smese i u smesu koja osvitane, sipamo kakao, lepo promešamo i sipamo smesu u pleh (plehove treba da obložite papirom za pečenje, ako nisu sa dnom koje se ne lepi).

Ako nemamo tri pleha, kore pečemo redom u jednom plehu, za svaki pleh koristimo novi papir za pečenje. Kore pečemo na 180 stepeni dok ne budu gotove (probamo čačkalicom za zube). Kad se kore ispeku, ostavimo da se ohlade.

Priprema fila:

Sipamo sveže mleko u šerpu i stavljamo na vatru da se ugreje, prethodno smo odvojili 1/2 šolje. O odvojenom mleku rastvorimo skrob i šećer. Žumanca posebno umutimo sa maslacem. Kad mleko provri u njega sipamo rastvoreni skrob i energično mešamo da ne zagori. Kad se krem zgusne, skidamo ga sa vatre i dodajemo u njega umućena jaja i maslac. Dobro promešamo i ostavljamo gotov krem sa strane, pokrijemo posudu folijom da se ne uhvati korica.

Pripremamo sirup tako što u malu šerpu sipamo šećer, vodu i sok od limuna i kuvamo dok ne dobijemo gust sirup.

Počinjemo da ređamo tortu:

Na poslužavnik za tortu ili veliki ravan tanjir stavljamo jednu svetlu koru. Ravnomerno je prelijemo, obilno mažemo kremom, odozgo stavljamo koru od kakaa, prelivamo, mažemo kremom, stavljamo drugu svetlu koru i prelivamo. Pošto je poslednja, mažemo je kremom, pazimo da bude ravnomerno i estetski namazanom.

Umutimo pavlaku i pokrivamo tortu njom (preko drugog fila).

Na kraju posipamo šarenim mrvicama.

Stavljamo tortu u frižider na bar 4-5 sati pre serviranja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: