Način pripreme
Skuvajte krompir u ljusci. Skuvan krompir odmah procedite i ostavite da se prosuši i prohladi tek toliko da možete da ga ogulite. Na radnu površinu stavite brašno i preko njega ispasirajte skuvan i oguljen krompir. u sredini napravite udubljenje i dodajte jaje.
Postepeno sve umešajte u testo. Bitno je da testo što brže umesite. Dužim mešenjem postaje sve lepljivije, a to vas onda vuče da dodajete još brašna i na kraju od finih i mekih gomboca dobijete gumene ciglice. Ne treba da dodajete previše brašna, jer testo za gomboce i treba da ostane malo lepljivo.
Umešeno testo razvucite na debljinu, otprilike 0, 5 cm i isecite ga na kvadrate veličine nešto malo manje od 10x10 cm. Možete i na manje kvadrate ako volite manje gomboce, što znači da možete i na veće ako volite one veeelike knedle. Stvar ukusa i vaše procene. Ni u jednom slučaju nećete pogrešiti, jedino što za veće knedle vam treba više višanja i obratno.
Na kvadrate od testa poslažite višnje, 3 ili 4 ili 5-6 zavisi od toga koliko može da stane. Krajeve testa presavijte unakrst, a rukama formirate knedle.
U dubokoj šerpi na malo putera upržite par kašika prezle i mlevenih oraha.
Napravljene knedle spuštajte u šerpu sa provrelom vodom i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu, svega par minuta, što takođe zavisi od njihove veličine.
Knedle sa višnjama vadite rešetkastom kašikom i kad se ocede od vode, spuštajte ih u uprženu prezlui orahe. Šerpu sa skuvanim knedlama malo protresite da se knedle sa svih strana uvaljaju u prezlu.