Način pripreme
Rerna - 180-190 stepeni;
Ravna posuda za pečenje ili veliku okrugli kalup sa prstenom, postavljen papirom za pečenje.
Kuva se pet jaja 10-12 minuta. Ohlade se, oljušte se i ostavljaju se sa strane.
Popari se spanać u kipućoj i blago posoljenoj vodi, dok ne promeni boju i omekša, to se desi za minut. Ocedi se i iseče se na sitno.
U veliku posudu se stavlja spanać, oceđena rikota, narendan parmezan i dobro se promešaju. Dodaje se jedno celo jaje, ponovo se promeša u homogenu smesu. Začinjava se solju po ukusu, biberom, majoranom i oraščićem. Promeša se. Ostavlja se sa strane.
Dva lista lisnatog testa su isečena i odvojena su, stavljaju se jedan naspram drugog, kao jedno zajedničko testo. Pritisnu se prstima ili viljuškom po zajedničkom mestu.
Na dugu stranu testa se stavlja u donji deo dve trećine nadeva od spanaća, raspoređuje se po dužini. Preko njega se stavljaju kuvana jaja na rastojanju jedno od drugog i svako jaje se prekriva sa kašikom preostalog nadeva.
Pomoću papira od testa se uvije čvrst rolat, a poslednjih 10-12 cm se ne uvija. Oni se iseku na lente od po centimetar i ispletu se u pletenicu i svaka pletenica se stavlja preko lisnatog testa, to je za dekoraciju.
Slani rolat se uvija u oblik venca i prebacuje se u ravnu posudu za pečenje (okrugli kalup pokriven papirom za pečenje). Maže se žumancem, umućenim sa malo svežeg mleka. Posipa se susamom.
Pecite uskršnjji venac sa spanaćem na 180-190 stepeni oko 45-50 miuta dok se lepo ne zarumeni.
Izvadi se iz rerne, ostavlja se 20 minuta u kalupu i vadi se na poslužavnik.
Ohladi se potpuno, pre nego što se iseče na debele kriške.