Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Slani Rolat»Uskršnji venac sa spanaćem

Uskršnji venac sa spanaćem

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2173k216
Uskršnji venac sa spanaćem
Fotografije: marcheva14
1 / 6
26/11/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
20
"Sa hrskavom koricom od lisnatog testa i aromatičnim nadevom ovo jelo će vas zavesti na prvi pogled"

Potrebni sastojci

  • lisnato testo - 2 lista
  • rikota - 400 g
  • jaja - 6 komada
  • spanać - 600 g
  • parmezan - 50 g
  • so - po ukusu
  • biber - 1/2 kašičice
  • majoran - 2 - 3 prstohvata
  • muskatni oraščić - 1/4 kašičice
  • žumance - za mazanje
  • sveže mleko - 1 kašika
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180-190 stepeni;

Ravna posuda za pečenje ili veliku okrugli kalup sa prstenom, postavljen papirom za pečenje.

Kuva se pet jaja 10-12 minuta. Ohlade se, oljušte se i ostavljaju se sa strane.

Popari se spanać u kipućoj i blago posoljenoj vodi, dok ne promeni boju i omekša, to se desi za minut. Ocedi se i iseče se na sitno.

U veliku posudu se stavlja spanać, oceđena rikota, narendan parmezan i dobro se promešaju. Dodaje se jedno celo jaje, ponovo se promeša u homogenu smesu. Začinjava se solju po ukusu, biberom, majoranom i oraščićem. Promeša se. Ostavlja se sa strane.

Dva lista lisnatog testa su isečena i odvojena su, stavljaju se jedan naspram drugog, kao jedno zajedničko testo. Pritisnu se prstima ili viljuškom po zajedničkom mestu.

Na dugu stranu testa se stavlja u donji deo dve trećine nadeva od spanaća, raspoređuje se po dužini. Preko njega se stavljaju kuvana jaja na rastojanju jedno od drugog i svako jaje se prekriva sa kašikom preostalog nadeva.

Pomoću papira od testa se uvije čvrst rolat, a poslednjih 10-12 cm se ne uvija. Oni se iseku na lente od po centimetar i ispletu se u pletenicu i svaka pletenica se stavlja preko lisnatog testa, to je za dekoraciju.

Slani rolat se uvija u oblik venca i prebacuje se u ravnu posudu za pečenje (okrugli kalup pokriven papirom za pečenje). Maže se žumancem, umućenim sa malo svežeg mleka. Posipa se susamom.

Pecite uskršnjji venac sa spanaćem na 180-190 stepeni oko 45-50 miuta dok se lepo ne zarumeni.

Izvadi se iz rerne, ostavlja se 20 minuta u kalupu i vadi se na poslužavnik.

Ohladi se potpuno, pre nego što se iseče na debele kriške.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: