Način pripreme
Rastvorite kvasac u blago zagrejanom svežem mleku zajedno sa kašikom šećera. Pokrijte i ostavite da naraste 7-8 minuta.
Prosejte brašno u posudi i napravite udubljenje, u koje sipate prethodno umućena jaja (osim jednog žumanca) sa šećerom i prstohvatom soli. Stavite ulje i mali deo masti, narasli kvasac, narendane kore citrusa i liker od trešnje.
Zamesite glatko, meko, ali nelepljivo testo. To oduzima vreme, jer je u početku previše lepljivo, ali vi posipajte po malo brašna i istopljene masti, dok ne završite i mesite brzim sigurnim pokretima - malo po malo testo će potati prijatno, vazdušasto, elastično i neće se lepiti. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom da raste dva sata, posle kratko premesite.
Podelite na tri dela jednake veličine i svaki razvijte u fitilj koji možete blago da uvrnete. Ispletite labavu pletenicu i spojte krajeve u obliku venca.
U sredinu posude prečnika 28 cm pokrivenog papirom za pečenje stavite vatrostalnu čašu ili posudicu, oko nje stavite pletenicu i ostavite da ponovo udvostruči svoj obim oko sat vremena na toplom.
Namažite izdvojenim žumancem i pospite šećerom nakvašenim likerom od trešnje. Bocnite trešnje koje su oprane i izvađene su im koštice i pecite u rerni zagrejanoj do 160 steoeni oko 35 minuta ili dok čačkalica ne bude suva.
Gotov venac ohladite na rešetki.
Nek vam je slatko!