Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Milibrot»Uskršnji kolač venac sa trešnjama

Uskršnji kolač venac sa trešnjama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78716k965
Uskršnji kolač venac sa trešnjama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
07/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Sjajan predlog za uskršnje parznike - uskršnji venac kolač od trešanja"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g + za dodatno mešanje
  • kvasac - 25 g
  • sveže mleko - 140 ml
  • jaja - 3 komada
  • šeri - 1 kašika, liker + još za kvašenje šećera
  • šećer - 150 g + za posipanje
  • mast - 80 g
  • ulje - 3 kašike
  • trešnje - 80 - 100 g
  • so - 1 prstohvat
  • kora limuna - od 1/2 limuna
  • kora pomorandže - od 1/2 pomorandže
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac u blago zagrejanom svežem mleku zajedno sa kašikom šećera. Pokrijte i ostavite da naraste 7-8 minuta.

Prosejte brašno u posudi i napravite udubljenje, u koje sipate prethodno umućena jaja (osim jednog žumanca) sa šećerom i prstohvatom soli. Stavite ulje i mali deo masti, narasli kvasac, narendane kore citrusa i liker od trešnje.

Zamesite glatko, meko, ali nelepljivo testo. To oduzima vreme, jer je u početku previše lepljivo, ali vi posipajte po malo brašna i istopljene masti, dok ne završite i mesite brzim sigurnim pokretima - malo po malo testo će potati prijatno, vazdušasto, elastično i neće se lepiti. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom da raste dva sata, posle kratko premesite.

Podelite na tri dela jednake veličine i svaki razvijte u fitilj koji možete blago da uvrnete. Ispletite labavu pletenicu i spojte krajeve u obliku venca.

U sredinu posude prečnika 28 cm pokrivenog papirom za pečenje stavite vatrostalnu čašu ili posudicu, oko nje stavite pletenicu i ostavite da ponovo udvostruči svoj obim oko sat vremena na toplom.

Namažite izdvojenim žumancem i pospite šećerom nakvašenim likerom od trešnje. Bocnite trešnje koje su oprane i izvađene su im koštice i pecite u rerni zagrejanoj do 160 steoeni oko 35 minuta ili dok čačkalica ne bude suva.

Gotov venac ohladite na rešetki.

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: