Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Pletene kifle sa pavlakom (Treccine Soffici)

Pletene kifle sa pavlakom (Treccine Soffici)

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Pletene kifle sa pavlakom (Treccine Soffici)
Fotografije: marcheva14
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
8
"Prepletete, pečete i pojedete do poslednje mrvice"

Potrebni sastojci

  • pavlaka - 200 ml punomasna 30%
  • sveže mleko - 150 ml
  • kvasac - 15 g svež
  • šećer - 120 g
  • jaja - 1 komad
  • kora limuna - od 1 limuna (rendana)
  • vanila - 2 kesice
  • brašno - 250 g belo
  • brašno - 250 g Manitoba
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna sa uključenim ventilatorom - 170 stepeni. Pleh prekriven papirom za pečenje.

U kaserolu sipajte sveže mleko i pavlaku. Zagrejte ih na umerenoj vatri do 40 stepeni. Skinite sa vatre i dodajte kvasac i promešajte da se kvasac rastvori. Kada je kvasac rastvoren, dodajte šećer, vanilu, fino narendanu koru limuna i jaje. Promešajte viljuškom da se sastojci sjedine. U posudu krenite da dodajete brašno u porcijama dok ne umesite testo.

Izvadite testo na radnu površinu i mesite ga oko 10 minuta. Testo treba da bude glatko i elastično. Prebacite ga u posudu, blago namazanu maslacem, pokrijte ga i ostavite da raste oko 2 sata ili dok ne ispuni posudu.

Naraslo testo izvadite na radnu površinu lagano posutu brašnom, mesite ga veoma kratko i razvucite u pravouganik debljine 1 cm.

Po dužini, uz pomoć noža za picu, isecite testo na trake širine oko 2 cm. Nakon toga svaku traku presecite po sredini. Uzimajte po 3 trake i pravite pletenicu. Dobićete 8 kifli. Poređajte ih u pleh za pečenje. Ostavite kifle da narastu ponovo oko 30 minuta.

Pecite na 170 stepeni oko 15 minuta.

Izvadite pleh iz rerne i dok su kifle još uvek vruće premažite ih vodom uz pomoć četke. Ostavite ih da se potpuno ohlade, a nakon toga ih pospite šećerom u prahu.

Čuvajte ih u posudi ili tegli ispod dobro zalepljene folije do 3-4 dana.

Neočekivano dobar recept za brz doručak.

U receptu su navedene dve vrste brašna, ali možete koristiti i samo belo brašno. Testo možete da pripremate ručno, ali i u mikseru.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: