Način pripreme
Rerna sa uključenim ventilatorom - 170 stepeni. Pleh prekriven papirom za pečenje.
U kaserolu sipajte sveže mleko i pavlaku. Zagrejte ih na umerenoj vatri do 40 stepeni. Skinite sa vatre i dodajte kvasac i promešajte da se kvasac rastvori. Kada je kvasac rastvoren, dodajte šećer, vanilu, fino narendanu koru limuna i jaje. Promešajte viljuškom da se sastojci sjedine. U posudu krenite da dodajete brašno u porcijama dok ne umesite testo.
Izvadite testo na radnu površinu i mesite ga oko 10 minuta. Testo treba da bude glatko i elastično. Prebacite ga u posudu, blago namazanu maslacem, pokrijte ga i ostavite da raste oko 2 sata ili dok ne ispuni posudu.
Naraslo testo izvadite na radnu površinu lagano posutu brašnom, mesite ga veoma kratko i razvucite u pravouganik debljine 1 cm.
Po dužini, uz pomoć noža za picu, isecite testo na trake širine oko 2 cm. Nakon toga svaku traku presecite po sredini. Uzimajte po 3 trake i pravite pletenicu. Dobićete 8 kifli. Poređajte ih u pleh za pečenje. Ostavite kifle da narastu ponovo oko 30 minuta.
Pecite na 170 stepeni oko 15 minuta.
Izvadite pleh iz rerne i dok su kifle još uvek vruće premažite ih vodom uz pomoć četke. Ostavite ih da se potpuno ohlade, a nakon toga ih pospite šećerom u prahu.
Čuvajte ih u posudi ili tegli ispod dobro zalepljene folije do 3-4 dana.
Neočekivano dobar recept za brz doručak.
U receptu su navedene dve vrste brašna, ali možete koristiti i samo belo brašno. Testo možete da pripremate ručno, ali i u mikseru.