Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Čokoladna torta»Čokoladna torta sa želeom od malina

Čokoladna torta sa želeom od malina

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Čokoladna torta sa želeom od malina
Fotografije: Rositsa Petrova
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
12
"Maline i čokolada - jedna magično ukusna kombinacija u koju smo zaljubljeni"

Potrebni sastojci

  • za 1 koru
  • jaja - 1 komad
  • šećer - 8 supenih kašika
  • sveže mleko - 12 supenih kašika
  • brašno - 10 supenih kašika
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • vanila - 1 komad
  • kakao - 1 supena kašika (puna)
  • za čokoladni krem
  • sveže mleko - 400 ml
  • žumance - 6 komada
  • skrob - 2 supene kašike, prirodni
  • mlečna čokolada - 150 g
  • crna čokolada - 200 g
  • maslac - 125 g
  • za žele od malina
  • maline - 400 g
  • šećer - 6 - 7 supenih kašika
  • voda - 200 ml
  • želatin - 10 g
  • za čokoladni ganaš
  • pavlaka - 100 ml
  • crna čokolada - 100 g
  • maslac - 1 supena kašika
  • za dekoraciju
  • maline - 100 g
  • menta - listovi
  • badem - seckan
* merne jedinice

Način pripreme

Počnite sa pravljenjem kora za tortu - biće vam potrebne 2 kore. U posudi umutite jaje sa šećerom i vanilom u sipkast krem, dok se šećer ne istopi.

Dodajte sveže mleko i ponovo mešajte.

Prosejte brašno. U njega dodajte prašak za pecivo i kakao i promešajte. Dodajte suvu smesu u smesu od jaja u 2-3 navrata.

Čim smesa postane homogena, prebacite je u tepsiju (26 cm), obloženu papirom za pečenje.

Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C 12-15 minuta - dok čačkalica koju zabodete ne bude suva. Na isti način napravite i drugu koru. Gotove kore ohladite na rešetci.

Za to vreme pripremite čokolani krem. Zagrejte mleko. Umutite žumanca i u njih dodajte skrob. Dodajte ih u toplo mleko u mlazu, neprestano mešajući. Kuvajte na slaboj ringli dok krem ne postane gust.

Sklonite krem sa ringle i u njega izlomite čokolade. Mešajte dok se u potpunosti ne istope. Na kraju dodajte maslac koji takođe treba da se istopi. Ostavite krem da se ohladi i posle ga stavite u frižider na sat vremena.

Za žele od malina stavite maline sa šećerom i vodom na ringlu da proključaju. Kuvajte 7-8 minuta. Količina šećera može da varira u zavisnosti od slatkoće malina. Probajte i procenite.

Natopite želatin u 50 ml hladne vode na 10 minuta. Čim nabubri, stavite ga u posudu na paru da postane tečan.

Maline protresite kroz sito, da bi se uklonile semenčice. Dodajte želatin u sirup od malina.

Uzmite kalup za torte sa pokretnim prstenom. Na dno stavite jednu koru. Na nju polovinu čokoladnog krema. Vratite u frižider na sat vremena.

Na stvrdnuti krem pažljivo izlijte sirup od malina i stavite ponovo u frižider na sat vremena dok se želira.

Nakon toga stavite drugu koru i ostali čokoladni krem.

Stavite tortu u frižider na jednu noć.

Narednog dana napravite čokoladni ganaš. Zagrejte pavlaku, ali ne treba da ključa. Skinite sa ringle i unutra izlomite čokoladu. Dodaje i jednu kašiku maslaca. Mešajte dok se u potpunosti ne istopi. Malo ohladite i ovim ganašom prelijte tortu.

Dekorišite s nekoliko svežih malina, svežih listova mente i iseckanim bademom. Vratite u frižider na još sat vremena.

Nakon toga možete da uživate u ovoj čokoladnoj torti sa malinama.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: