Način pripreme
Očistite trešnje od drški i koštica. Pasirajte ih pasatorom. Rastvorite dve kesice u 130 ml hladne vode i nakon što nabubri zagrejte ga. Sipajte želatin u trešnje. Izmešajte i sipajte smesu u okrugli, silikonski kalup i ostavite da se želira.
Umutite slatku pavlaku da se dobije gust krem. Dodajte i kiselu pavlaku. Rastvorite 1 kesicu želatina sa 50 ml hladne vode. Kada želatin nabubri, blago ga zagrejte na pari ili u mikrotalasnoj rerni pazeći da ne uzavri. Sipajte tečnost u pavlaku i mešajte dok ne postane homogeno.
Pokrijte duboku posudu streč folijom. Sipajte deo krema od pavlake. Stavite želiranu koru od trešanja. Odozgo poređajte okrigli keks. Sipajte i ostali deo pavlake. Poklopite korom i pritisnite.
Posudu stavite na otprilike sat vremena u frižider.
Zagrejte glukozu sa 100 ml vode pazeći da ne uzavri. Skinite posudu sa ringle i dodajte kondenzovano mleko i čokoladu izlomljenu na male komadiće. Dodajte i 1 kesicu želatina, prethodno rastvorenog prema gore napisanom načinu.
Mešajte žicom za mućenje dok ne postane homogeno.
Pomoću tanjira okrenite keks tortu. Pažljivo skinite foliju. Tortu zalijte već zgusnutom i blago želiranom glazurom.
Tortu u osnovi pospite kokos brašnom. Garnirajte svežim borovnicama i ponovo ohladite pre posluživanja.
Torta sa želeom od trešanja i borovnicama je gotova.