Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Keks torta»Torta sa želeom od trešanja i borovnicama

Torta sa želeom od trešanja i borovnicama

Torta sa želeom od trešanja i borovnicama
Fotografije: Veselina Konstantinova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
14
"Jedna neobična tortica koju ćete jesti sa zadovoljstvom"

Potrebni sastojci

  • kore - 1 komad
  • keks - 15 komada, okrugli, od maslaca
  • slatka pavlaka - 1 l
  • kisela pavlaka - 500 g
  • trešnje - 1 kg
  • glukoza - 3 supene kašike
  • kondenzovano mleko - 200 g
  • bela čokolada - 100 g
  • šećer - 150 g
  • kokosovo brašno
  • želatin - 4 kesice (po 10 g)
  • borovnice - 300 g
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite trešnje od drški i koštica. Pasirajte ih pasatorom. Rastvorite dve kesice u 130 ml hladne vode i nakon što nabubri zagrejte ga. Sipajte želatin u trešnje. Izmešajte i sipajte smesu u okrugli, silikonski kalup i ostavite da se želira.

Umutite slatku pavlaku da se dobije gust krem. Dodajte i kiselu pavlaku. Rastvorite 1 kesicu želatina sa 50 ml hladne vode. Kada želatin nabubri, blago ga zagrejte na pari ili u mikrotalasnoj rerni pazeći da ne uzavri. Sipajte tečnost u pavlaku i mešajte dok ne postane homogeno.

Pokrijte duboku posudu streč folijom. Sipajte deo krema od pavlake. Stavite želiranu koru od trešanja. Odozgo poređajte okrigli keks. Sipajte i ostali deo pavlake. Poklopite korom i pritisnite.

Posudu stavite na otprilike sat vremena u frižider.

Zagrejte glukozu sa 100 ml vode pazeći da ne uzavri. Skinite posudu sa ringle i dodajte kondenzovano mleko i čokoladu izlomljenu na male komadiće. Dodajte i 1 kesicu želatina, prethodno rastvorenog prema gore napisanom načinu.

Mešajte žicom za mućenje dok ne postane homogeno.

Pomoću tanjira okrenite keks tortu. Pažljivo skinite foliju. Tortu zalijte već zgusnutom i blago želiranom glazurom.

Tortu u osnovi pospite kokos brašnom. Garnirajte svežim borovnicama i ponovo ohladite pre posluživanja.

Torta sa želeom od trešanja i borovnicama je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: