Način pripreme
Došlo je moje omiljeno doba godine, upravo vreme za spremanje aromatičnih kolača i božićnog keksa. Ovo je jedan od mojih omiljenih recepata za američki keks sa kakaom i delim ga sa vama.
Maslac prethodno ostavite da omekša na sobnoj temperaturi.
Nakon što maslac omekša dovoljno, sipajte u posudicu i dodajte šećer. Pomoću špatule okrećite dok ne dobijete homogenu smesu.
Jaja umutite dobro i dodajte ih u smesu od maslaca i šećera.
Promešajte.
Brašno, prašak za pecivo i kakao prosejte u posudicu, nakon toga malo po malo dodajte u mokru smesu. Pospite nekoliko kapi esencije ruma i vanile po ukusu.
Treba da dobijete gustu i lepljivu smesu.
Na kraju namrvite čokoladu na male parčiće i dodajte i nju.
Postavite veliku ravnu posudu papirom za pečenje.
Pomoću mokre kašike oformite loptice, koliko je moguće da ih poređate u posudu.
Ukrasite čokoladnim kapljicama američki keks.
Zagrevamo rerni prethodno na 180 stepeni i pečemo 10-15 minuta.
Nakon toga je smanjujemo na 160 stepeni i pečemo još 5 minuta.
Izvadimo na rešetku i ostavljamo da se ohladi.
Dobija se veoma aromatičan i hrskav keks. Nek vam je slatko!