Način pripreme
Oljuštite crvenu cveklu i provucite je kroz sokovnik. Operite dobro limun i zajedno sa korom provucite i njega kroz sokovnik. Za recept nam je potrebna pulpa od cvekle i limuna.
Sok popijte - zdrav je.
Satavite pulpu u posudu i u nju dodajte jaje, kiselo mleko i braon šećer. promešajte.
Dodajte kokosovo ulje, kakao, ovsene pahuljice i speltino brašno. Špatulom promešajte i ostavite smesu da odstoji oko 10-15 minuta.
Nakvašenim rukama napravite male loptice i poređajte ih na rastojanju jednu od druge u blago namazanu posudu za pečenje sa nelepljivim dnom (ili koristite papir za pečenje). Kašikom ili dlanovima spljeskajte svaku lopticu odozgo.
Pecite keks u prethodno zagrejanoj rerni na 175 stepeni oko 15 minuta.
Dobija se prijatan mek kakao keks sa cveklom.