Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Uskršnji kolači sa orašastim plodovima i čokoladom

Uskršnji kolači sa orašastim plodovima i čokoladom

Uskršnji kolači sa orašastim plodovima i čokoladom4 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
165 min.
Porcije
3
"Na vreme da se spremite za praznik - evo i našeg omiljenog recepta za uskršnje kolače"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg, prosejano belo
  • jaja - 6 komada, sa sobne temperature
  • so - prstohvat
  • vanila - 2 komada
  • limun - kora jednog limuna
  • pomorandža - kora jedne pomorandže
  • viski - 1 - 2 kašike
  • šećer - 230 g
  • kvasac - 2 kesica
  • šećer - 1 - 2 prstohvata
  • sveže mleko - 250 ml, zagrejano
  • maslac 210 g, istopljen
  • orašasti plodovi - oko 200 g, po izboru
  • crna čokolada - oko 250 g
* merne jedinice

Način pripreme

U duboku posudu prosejemo brašno i pravimo udubljenje u sredini. Jaja se umute zajedno sa šećerom, solju, vanilom, viskijem i korom citrusa, dok ne pobele.

Zagrejte blago mleko i sipajte kvasac zajednos a 1-2 prstohvata šećera i ostavite sa strane oko 10 minuta da naraste.

Sipamo umućena jaja i mleko sa kvascem u udubljenje. Zamesimo testo u koje malo po malo dodajemo istopljen i blago ohlađen maslac, dok se potpuno ne upije i testo ne postane vazdušasto i elastično.

Pokrivate krpom i ostavljate sa strane da naraste dok ne udvostruči svoju zapreminu.

Za to vreme spremate nadev - isečete čokoladu i deo orašastih plodova (toliko da vam ostane i malo za dekoraciju odozgo) na sitno i pomešate ih.

Nakon što testo naraste oblikujte uskršnje kolače onako kako vam se sviđa. Ja ih razvijam u krug, stavljam nadev, uvijam u rolat, uvrćem i stavljam u namazanu posudu za pečenje. Zabadam malo orašastih plodova i ostavljam opet da narastu.

Ako odlučite možete da pospete šećerom i da namažete uskršnje kolače žumancem umućenim s malo svežeg mleka, ja ih lično više volim ne namazane.

Nakon što narastu i drugi put stavljate ih da se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni sa ventilatorom, dok ne dobiju zlatastu preplanulost i dok čačkalica ne izlazi suva.

Ostavite da se ohlade i čuvajte u kesi ili kutiji, a može i uvijeno u streč foliju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: