Način pripreme
U duboku posudu prosejemo brašno i pravimo udubljenje u sredini. Jaja se umute zajedno sa šećerom, solju, vanilom, viskijem i korom citrusa, dok ne pobele.
Zagrejte blago mleko i sipajte kvasac zajednos a 1-2 prstohvata šećera i ostavite sa strane oko 10 minuta da naraste.
Sipamo umućena jaja i mleko sa kvascem u udubljenje. Zamesimo testo u koje malo po malo dodajemo istopljen i blago ohlađen maslac, dok se potpuno ne upije i testo ne postane vazdušasto i elastično.
Pokrivate krpom i ostavljate sa strane da naraste dok ne udvostruči svoju zapreminu.
Za to vreme spremate nadev - isečete čokoladu i deo orašastih plodova (toliko da vam ostane i malo za dekoraciju odozgo) na sitno i pomešate ih.
Nakon što testo naraste oblikujte uskršnje kolače onako kako vam se sviđa. Ja ih razvijam u krug, stavljam nadev, uvijam u rolat, uvrćem i stavljam u namazanu posudu za pečenje. Zabadam malo orašastih plodova i ostavljam opet da narastu.
Ako odlučite možete da pospete šećerom i da namažete uskršnje kolače žumancem umućenim s malo svežeg mleka, ja ih lično više volim ne namazane.
Nakon što narastu i drugi put stavljate ih da se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni sa ventilatorom, dok ne dobiju zlatastu preplanulost i dok čačkalica ne izlazi suva.
Ostavite da se ohlade i čuvajte u kesi ili kutiji, a može i uvijeno u streč foliju.