Odžahuri

Krasota v kuhnyataKrasota v kuhnyata
Šegrt
2310190
Odžahuri
Fotografije: Krasota v kuhnyata
8 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Da li je i vama interesantno da saznate malo više o Odžahuriju? - Onda pročitajte recept"

Potrebni sastojci

  • meso - 500 g (svinjetina ili piletina, po izboru)
  • krompiri - 1 kg
  • luk - 2 glavice
  • beli luk - 4 čena
  • korijander - 1/2 vezice (može da se zameni peršunom)
  • ulje - 50 ml (može da se zameni maslacem)
  • ljute paprike
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Odžahuri je tradicionalno jelo iz gruzijske kuhinje.

Naziv Odžahuri se prevodi sa gruzijskog jezika kao porodično jelo i ono se definitivno dopada celoj porodici. Iako je sasvim obično, brzo i jednostavno za pripremu, ono može da se servira i gostima. Dopada se kako odraslima, tako i deci.

Jelo podrazumeva meso (svinjsko ili pileće) i krompiriće pržena sa lukom, belim lukom i korijanderom.

Da biste pripremili Odžahuri, biće vam potrebno:

meso, krompiri, luk, beli luk, korijander/peršun, ulje/maslac, so, biber, ljuta paprika (za one koji ne vole ljuto, može da se stavi slatka paprika).

Način pripreme ovog mesa sa krompirom nije težak, ali je malo drugačiji od onog na koji mi pržimo meso i krompire. Tajna se krije u tome što nakon što se krompirići malo preprže, dinstaju se pod poklopcem.

Evo kako se tačno priprema:

U masnoći se preprži meso, nakon čega se ostavlja sa strane i u drugoj posudi se prže krompiri. Kada su krompiri gotovi, u njih se dodaje preprženo meso, polovina luka, beli luk, polovina korijandera i paprika.

Začinjava se solju i biberom, zatvara se poklopcem i ostavlja se na slaboj vatri na 10 minuta. Kada je jelo gotovo, dodatno se posipa svežim korijanderom i lukom.

U originalnom receptu odžahuri se priprema sa korijanderom, ali obzirom na to da se u Bugarskoj ne koristi toliko često i mi nismo navikli na njegovu jaku aromu i ukus, Vi slobodno možete da ga zamenite peršunom.

Da bi jelo bilo još ukusnije, u ulje možete da dodate i malo maslaca (ukoliko koristite samo maslac, postoji opasnost da krompirići zagore), a za one koji ne vole ljuto, hrabro ljutu papriku mogu da zamene slatkom.

U receptu sam napisala tačne gramaže, ali vi ne morate da ih se pridržavate, zato što je sve po želji. Kako god da ga napravite - svakako će biti ukusno. Odžahuri je jelo koje se poštuje u mojoj porodici. Sigurna sam da ćete i vi ostati zadivljeni njime.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: