Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Pečena svinjetina»Aromatični svinjski file u sosu

Aromatični svinjski file u sosu

JoanaJoana
Početnik
106
Aromatični svinjski file u sosu1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
4
"Miris, koji će vas osvojiti od prvog tretnutka!"

Potrebni sastojci

  • svinjski file - 1 kg, celo parče
  • majčina dušica - 1 kašičica, suva + nekoliko strukova za ukras
  • cimet - 1/2 kašičice
  • biber - 1/2 kašičice, mleven
  • muskatni oraščić - prstohvat rendanog
  • karanfilić - prstohvat mleven
  • belo vino - 200 ml, suvo
  • pileći bujon - 150 ml
  • so - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Oprano i osušeno meso natrljajte smesom od soli i začina. Treba da zavežete čvrstim koncem da ne izgubi oblik prilikom pečenja.

File stavite u ne mnogo veliki pleh i pecite 60-75 minuta u prethodno ugrejanoj rerni na temperaturi 180 stepeni. Pečeno meso prebacite u topao tanjir i ostavite da stoji desetak minuta.

Za to vreme sos u plehu se razredi sa vinom, prebacite šerpu i stavite da vri na jakoj vatri. Sipajte bujon, smesu ostavite da provri ponovo i kuvjate 2 minuta.

Izvadite konce iz mesa i isecite na tanke kriške, poređajte ih na tanjir za serviranje, prelijte sosom od mesa i ukrasite strukovima sveže majčine dušice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: