Način pripreme
Prvo pripremite ćuftice sa sosem.
Stavite mleveno meso u posudu, dodajte jedno jaje, namočenu i od vode isceđenu krišku belog hleba, usitnjeni luk i beli luk, izrendani parmezan.
Začinite solju, prstohvatom bibera i prstohvatom sveže iseckanog peršuna. Dobro izmešajte sastojke.
Napravite male ćuftice, veličine oraha i uvaljajte u brašno.
Sitno iseckajte jednu šargarepu, glavicu šalot luka i stručak celera. U tiganju zagrejte jednu kafenu šoljicu maslinovog ulja i na kratko prepržite povrće. Dodajte ćuftice i nastavite sa prženjem otprilike 5-6 minuta uz neprestano mešanje.
Dodajte mlevene paradajze, sipajte šoljicu tople vopde. Začinite prstohvatom bosiljka i prstohvatom bibera. Poklopite posudu i kuvajte sos dok ne ostane na masti.
U šerpu sipajte litar hladne vode. Sipajte 8 supenih kašika kukuruznog brašna i 1 supenu kašiku belog brašna. Posolite i posudu stavite na ringlu.
Palentu kuvajte 30-40 minuta, nepersatno mešajući. U posudu sipajte gotovu palentu. Ostavite nekoliko kašika sa strane kako bi se zatvorio otvor. Rasporedite palentu po zidovima posude, trudeći se da bude jednaka po debljini.
U sredinu sipajte sos sa ćufticama i prekrijte palentom, ostavljenom sa strane.
Ostavite posudu sa strane, da bi se ohladila. Okrenite ohlađenu kupolu palente na odgovarajući tanjir, isecite i poslužite.
Neka vam je slatko sa ovim originalnim italijanskim receptom - kupola od palente sa ćufticama!
Napomena: Umesto posude možete da koristite okrugli kalup za kolač, a sos sa ćufticama da sipate u otvor!