Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Mini kiflice Listići

Mini kiflice Listići

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Mini kiflice Listići
Fotografije: Juliya
4 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
25
"I kada jutro svane, ove male kiflice Listići same će otpasti u vaš tanjir"

Potrebni sastojci

  • brašno - 350 g
  • suvi kvasac - 7 g
  • kisela pavlaka - 25 g (otprilike 2 supene kašike)
  • maslac - 150 g, sobna temperatura
  • šećer - 25 g
  • voda - 20 ml, topla
  • jaja - 2 komada
  • so - prstohvat
  • nadev
  • suvo voće - 150 g (suvo grožđe, borovnice)
  • orasi - 50 g, prepečeni
  • marmelada - za punjenje, po izboru
  • žumanca - 1 komad, za premazivanje
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni.

Pljosnata tepsija obložena papirom za pečenje.

Svi proizvodi treba da budu na sobnoj temperaturi.

U posudu se proseje brašno i oblikuje se kladenac. Dodaje se kvasac, šećer, topla voda, jaje, meki maslac u kockicama i kisela pavlaka. So se dodaje na kraju, obzirom na to da nije dobro da se meša direktno sa kvascem. Mesi se viljuškama miksera, ukoliko je potrebno može da se doda još malo vode, odnosno brašna da bi se dobilo elastično testo koje se ne lepi. Umešeno testo se stavlja u blago nauljenu posudu, prekriva se folijom i ostavlja se da naraste na otprilike sat vremena. Posuda može da se stavi i u rernu, zagrejanu na 50 stepeni i isključenu.

Nadev se priprema od blago prepečenih i krupno samlevenih oraha u suvom tiganju, dodaje se suvo grožđe, koje je bilo natopljeno u malo vrućeg ruma/vode, isceđeno i osušeno i sitno iseckano voće po izboru.

Naraslo testo se deli na tri jednaka dela. Svaki deo se razvija oklagijom u krug koji se deli na 8 komada trouglova. Za njhovo sečenje može da se koristi rebarasti nož/sekač, kako bi listići mogli da imaju rebrasti oblik i sa bočnih strana, ali uprkos tome ona će se izgubiti za vreme pečenja, ili je barem tako ispalo kod mojih kiflica.

Uzima se jedan trougao i oštricom noža se pravi šara po dužini, bez sečenja testa, a sa bočnih strana u gornjem delu nožem se već seku kao male uske rupice, razrezi, ponovo bez stizanja do kraja testa. Trougao se okreće obrnuto, tako da donja strana postane gornja, da postane lice, zato što će nakon savijanja vidljivije šare doći odozgo.

Stavlja se po 1 kašičica od nadeva i uvija se kifla, tako što se prvo preklope uglovi ka sredini i nakon toga se uvija u rolat ka kraju trougla.

Ređaju se u tepsiju sa papirom za pečenje i ostavljaju se da narastu na još 30 minuta. Premazuju se žumancem umućenim sa malo vode ili svežeg mleka.

Peče se na 180 stepeni otprilike 20 minuta. Kada se ohlade, blago se posipaju šećerom u prahu.

Za nadev sam koristila marmeladu od jabuka sa malo plavih šljiva i suvog grožđa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: