Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Štolen»Štolen sa čokoladom i lešnicima

Štolen sa čokoladom i lešnicima

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Štolen sa čokoladom i lešnicima
Fotografije: Rositsa Petrova
2 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
2
"Za vreme praznika na sto treba da se servira štolen sa čokoladom i lešnicima - za još više slatkih trenutaka"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 200 g
  • sitan sir - 250 g
  • maslac - 125 g + 40 g (meki)
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • lešnici - 100 g
  • suvo grožđe - 100 g
  • brusnice - 100 g
  • čokoladne kapljice - 50 g
  • pomorandže - kora citrusa
  • limun - kora citrusa
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • rum - 50 ml ili nekoliko kapljica esencije
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Namočite suvo grožđe na nekoliko sati. Može i u tolu vodu, u koju da dodate nekoliko kapljica esencije ruma.

Bilo bi dobro da maslac i sitni sir budu na sobnoj temperaturi. Preporučuje se da sitni sir bude veoma fin.

Operite pomorandžu veoma dobro i limun i njihove kore izrendajte na fino rende.

Krupno iseckajte lešnike. Možete da ih sameljete u blenderu u kratkim pulsacijama, kako bi ostali krupni komadi.

Mikserom mutite jaja sa šećerom i vanilinim šećerom nekoliko minuta.

Počnite u delovima da dodajete meki maslac (125 g) i sitan sir, mešajući nakon svakog dodavanja, dok smesa ne postane homogena.

Nakon toga dodajte izrendane kore citrusa.

Prosejte brašno zajedno sa praškom za pecivo.

Počnite da dodajete po malo u smesu, tako što nastavljate da mešate mikserom. Čim postane teško, promenite nastavke onima za testo. Ostavite malo od brašna za mešenje na radnoj površini.

Dodajte čokoladne kapljice, lešnike i sušeno voće. Suvo grožđe prethodno iscedite i blago osušite na ubrusu.

Na nabrašnjenoj površini rukama domesite testo.

Podelite ga na dva dela. Svaki razvijte na barašnjenoj radnoj površini u ovalni oblik, debljine od otprilike 1 cm. Poklopite ih kao picu kalcone.

Tepsiju rerne obložite papirom za pečenje. Prebacite štolene i prekrijte ih pamučnom krpom.

Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite otprilike sat vremena.

Malo pre kraja pečenja izvadite iz rerne i premažite istopljenim maslacem (40 g) pomoću silikonske četkice. Nakon toga ponovo vratite u rernu.

Ovu proceduru ponovite još jednom nakon nekoliko minuta.

Gotove štolene u potpunosti ohladite na rešetci i nakon toga obilno pospite šećerom u prahu.

Veoma aromatičan i ukusan štolen sa čokoladom i lešnicima, pogodan za predstojeće praznike.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: