Način pripreme
Rerna - 180 stepeni;
Metalni tart, blago nauljen i prekriven brašnom, 30/12 cm.
U posudi se umuti maslac i šećer da se dobije krem, otprilike 5-6 minuta. Dodaje se jaje i ponovo se muti dok ga ne upije smesa od maslaca.
Brašno se meša sa bademovim brašnom i solju i u porcijama se dodaje u smesu, meša se drvenom kašikom. Na kraju se dodaje hladno mleko i meša se da se dobije grubo testo. Stavlja se u foliju, oblikuje se u pločicu i ostavlja se na 30-40 minuta u frižideru.
Ohlađeno testo se stavlja na papir za pečenje i prekriva se svežom folijom. Razvija se oklagijom u pravougaonik 20/40 cm.
Skida se folija i pomoću papira se stavlja u kalup za tart. Oblikuje se dno i zidovi po rebrima. Izbocka se viljuškom i prekriva se papirom za pečenje i puni se prelicama za pečenje ili zrncima pasulja.
Peče se na 180 stepeni 20 minuta.
Vadi se iz rerne, skida se papir sa perlicama / zrnicma pasulja i dopeče se još 20-25 minuta.
Vadi se iz rerne i hladi se, na vadi se iz metalnog tarta.
Žele od jagode
Želatin se natopi u hladnoj vodi kako bi nabubrio, na 10-15 minuta. Ostavlja se sa strane.
Jagode se seku na komade i sipaju se u kaserolu sa šećerom, dodaje se limunov sok, promeša se. Stavljaju se na umerenu ringlu da provri smesa, na 5 minuta. Vreme se račun nakon što smesa provri. Skida se sa ringle, smesa se pasira dok se ne dobije gladak sos. Procedi se kroz finu cediljku.
Nakon toga se dodaje želatin u sos od jagoda, meša se dok se ne istopi. Hladi se do sobne temperature i sipa se na ispečenu ploču od maslaca. Ostavlja se u frižideru dok se ne stegne.
Panakota
Ostala količina želatina, 5 g, se natopi u hladnu vodu kako bi nabubrio. Ostavlja se sa strane. U kaserolu se sipa sveže mleko, pavlaka, šećer i iskidani listovi bosiljka. Stavlja se na umerenu ringlu da se smesa zagreje, ali da ne ključa.
Skida se sa ringle i procedi se kroz finu cediljku, dodaje se vanila. Dodaje se nabubreli želatin, meša se dok se ne rastopi. Smesa se sipa u ploču na stegnuti žele od jagoda. Ponovo se ostavlja u frižideru dok se ne stegne, na otprilike 4 sata.
Dekoracija
Jagode se operu i osuše. Seku se na polovine, zajedno sa njihovim drškicama. Ređaju se na stegnutu mlečnu smesu. Četkicom se lagano premazuju medom, kako bi imali odsjaj i kako bi se duže vreme čuvali sveži.