Način pripreme
Ikra je jedna od najzdravije hrane. Sadrži veliku količinu proteina, vitamina, gvožđa, magnezijuma, kalcijuma. Osim kao afrodizijak, ikra se koristi i kao antidepresiv. Ovo je zbog toga što je bogata Omega-3 masnim kiselinama. Jača kosti i poboljšava vid.
Želite li da zadivite svoje goste? Prosto vam je potrebno nekoliko jednostavnih sastojaka.
Jaja sa ikrom su jednostavno i prefinjeno hladno predjelo, čiji je uspeh proveren po kvalitetu i sastojcima i svežini jaja.
Potopite jaja (koja ste čuvali na sobnoj temperaturi kako ne bi popucala za vreme kuvanja) u šerpu sa mnogo vode i kuvajte na umerenoj vatri. Nakon 5 minuta ih izvadite.
Stavite ih u hladnu vodu i ogulite ih.
Odsecite po debeloj osnovi jaja, kako bi mogoo da se radi, stavite ih na tanjir za serviranje i nakon toga ih isecite vertikalno, samo na pola, tako da se otvore, bez da se dele u potpunosti.
Pomorandže isecite na kriškice i stavite po jednu ispod svakog jajeta, koje ćete staviti unutra; zatim sipajte kašiku kiselog mleka u jaja, poređajte kašičicu ikre kako bi se oblikovala traka, i servirajte na sto. Servirajt eikru kao predjelo.
Ikru nemojte konzumirati kašikom od nerđajućeg čelika ili viljuškom, niti treba da je stavljate na tanjir sa metalom ili čelikom.
Probajte različite vrste ikre kao što je ova iz jesetre (Izrael, Bugarska i Kina), šrenke (ili ljubavna esetra), beluga (Iran i Bugarska), sevruga (Bugarska), Asetra Persikus (Italija).
Jaja sa ikrom su idealna za posluživanje vaših gostiju za aperitiv, uz čašu belog vina. Pored toga, ako večeru započnete ikrom, preporučuje se da nastavite sa ribom ili kvalitetnim crvenim mesom.