Način pripreme
Ugrejte vodu, treba da bude mlaka. U deo vode sipajte kvasac i šećer i ostavite na 10 minuta da se aktivira. Preostalu vodu sipajte u posudu i dodajte maslinovo ulje i kvasac.
Dodajte prosejano brašno u etapama i zamesite veoma meko testo, koliko da pridržavate rukama. Stavite ga u posudu, namazanu maslinovim uljem, uvijte ga i ostavite na toplom 45 minuta.
Za to vreme pomešajte isečene i oprane masline, paprike, isečene na trakice, mrvljeni sir, izrendani kačkavalj i 1 supenu kašiku maslinovog ulja, dobro promešajte.
Obilno namažite pleh maslinovim uljem, sipajte nadošlo testo u njega, razvucite koru rukama (nemojte je mesiti). Odozgo rasporedite nadev. Savijte testo kao kesu, uhvatite ga sa svih strana i vucite ka sredini pleha da biste zatvorili nadev (veoma je jednostavno).
Okrenite testo i rasporedite rukama ravnomerno po celom plehu, zabijate prste u njega da se dobije hrapava površina. Pomešajte umućeno jaje sa mrvljenim sirom, maslinovim uljem i začinima. Namžite oblikovanu penjurliju.
Ugrejte rernu na 230 stepeni i stavite pleh u nju, smanjite na 200 stepeni i pecite dok ne bude gotovo ili dok se ne dobije zlatnobraonkasta boja. Veoma, ali veoma je ukusna penjurlija iz grčke kuhinje!