Način pripreme
/undefined Pripremamo koru sa mlekom u plehu prečnika 20 cm. Umutite jaja na sobnoj temperaturi sa običnim i vanilin šećerom i solju. Radimo sa mikserom na rastućoj brzini. Posle otprilike 2-4 minuta, masa će se povećati u zapremini i postati penasta, ali je konzistencija i dalje tečna, pa nastavljamo da miksujemo.
U proseku, proces traje oko 10 minuta, ali vreme zavisi od snage aparata.
Veoma je važno da se smesa dovede do navedene teksture! Ako jaja nisu dobro umućena, kora će postati tanka ili će splasnuti nakon pečenja.
Pomešajte brašno sa praškom za pecivo. U 2-3 faze prosejte ih u mešavinu jaja. Promešajte svaki deo odozdo prema gore u jednom pravcu. Pogodno je raditi sa silikonskom lopaticom. Prosejte brašno u jaja.
Kombinujte mleko sa maslacem. Zagrejati na laganoj vatri. Smesu nije potrebno kuvati - samo je zagrejte i istopite maslac.
Odmah u 2-3 dodavanja u testo dodati tečnost skinutu sa ringle. Mešajte samo dok se sastojci ne sjedine, ne više. Dodajte toplo mleko u testo.
Pečenje:
Testo sipajte u pripremljeni kalup i stavite u rernu zagrejanu na 170 stepeni. Tokom pečenja, trudimo se da ne otvaramo rernu, posebno prvih 20-25 minuta.
Pecite koru oko 40 minuta. Spremnost proveravamo spuštanjem drvenog štapića za ražnjić ili čačkalice duboko u centar - na njemu ne bi trebalo biti tragova sirovog testa. Sveže pečenu koru ostaviti na sobnoj temperaturi dok se ne ohladi. Nemojte još da je vadite iz kalupa.
Kada se ohladi, prođite nožem duž zidova kalupa.
Pripremljena u tepsiji prečnika 20 cm, lako se reže na 3 vazdušaste kore.
Da biste dobili savršeno glatke kore ujednačene debljine, zgodno je koristiti konopac za pecivo.
Kora sa mlekom je spremna! Srećno eksperimentisanje!
Zatim koru sečemo koncem ili na drugi pogodan način na 3 kore. Odsečemo gornji deo i odložimo ga - njime ćemo posuti bočne strane torte.
Nadev od jagoda
Pomešajte skrob sa šećerom
Sipajte jagode u malu šerpu. Smrznute jagode nije potrebno prethodno odmrznuti. Zagrejte na srednjoj vatri na oko 40 stepeni – dok ne počnu da puštaju sok.
Dodajte šećer i skrob u delovima, aktivno mešajući masu. Ako koristite sveže jagode, tokom kuvanja ih zgnječimo presom (mašina za pire krompir) da dobiju više soka. Na srednjoj vatri prokuvajte smesu od jagoda i zatim, mešajući, dinstati oko pola minuta – masa treba da se zgusne do gustog želea.
Skinite jagode sa vatre, dodajte sok od limuna i promešajte. Ohladite na sobnu temperaturu. Možete da prebacite u drugu posudu da biste ubrzali proces.
Ohlađene jagode sameljite štapnim blenderom, ostavljajući male komadiće voća.
Krem za tortu sa maskarponeom
Kombinujte pavlaku sa maskarponeom. Proizvodi moraju biti veoma ohlađeni! Kombinujte maskarpone sa pavlakom.
Dodajte šećer u prahu i mikserom umutite pavlaku prvo na niskoj, pa na srednjoj brzini. U početku će masa biti tečna, ali će postepeno početi da se zgušnjava. Čim krem za torte postane vazdušast, homogen i na površini se vidi jasni trag od žica miksera, isključite mikser. Važno je stati na vreme kako ne biste prekinuli ili pokvarili krem!
Maskarpone u ovom receptu je glavna komponenta krema, tako da ne treba štedeti na njegovom kvalitetu! Ukus i konzistencija krema zavisiće od sira. Nizak kvalitet proizvoda neće najbolje uticati na rezultat.
Sastavljanje torte od maskarponea i jagoda
Za impregnaciju, rastvorite šećer u vrućoj vodi. Ohladite i dodajte sok od limuna, promešajte.
Tortu sastavljamo u kalupu u kojoj se pekla kora. Stavili smo acetatnu traku na dasku. Spuštamo prvi sloj torte i navlažimo ga sa oko trećine impregnacije. Stavite prvu koru u kalup.
Stavite krem u kesu sa odsečenim uglom ili okruglim vrhom. Formirajte ivicu od krema oko perimetra torte.
Dobijeni prostor popunite polovinom mešavine od jagoda. Razmažite fil od jagoda.
Na vrhu formirajte sloj kreme i poravnajte ga. Krem rasporedite u dva sloja između kora i premažite gotovu tortu.
Zatim stavite sledeću koru torte i navlažite je impregnacijom. Ponovo oblikujemo stranice od krema, a centar filujemo ostatkom jagoda. Na drugu koru staviti fil.
Odozgo premažite kremom i poravnajte. Pokrijte poslednjim slojem torte i navlažite impregnacijom.
Skinite obruč i namažite kremom po vrhu i sa strane deserta. Nije potrebno napraviti gust i ravnomeran sloj - samo lagano podmazati bočnu površinu za dalje posipanje mrvicama.
Stavite tortu u frižider na najmanje 4 sata, najbolje preko noći. Pre serviranja, ukrasite desert svežim voćem ili na neki drugi način. Ako nakon sklapanja torte od jagoda ostane malo neiskorišćenog krema, ukrasite tortu kovrdžama uz pomoć šprica za kolače.
Torta sa maskarponeom i jagodama je spremna!
Prijatan čaj!