Način pripreme
Glavica karfiola se razdvaja na cvetiće, začini se solju, maslinovim uljem, mešavinom od kore limuna, začinima harisa (ljut miks arapskih začina) i kuminom.
Ređaju se u tepsiju za pečenje. Peče se otprilike 35-45 minuta na 200 stepeni tako što se karfioli okreću s vremena na vreme.
Kada su gotovi, prelivam ih limunovim sokom.
Za pire od karfiola mala glavica karfiola se podeli na cvetiće.
Kuva se u posoljenoj vodi zajedno sa 5 oguljenih čenova belog luka otprilike 15 minuta.
Čim karfiol omekne, blago se iscedi i gnječi se zajedno sa belim lukom.
Dodaje se so, biber, indijski orah, 100 g krem sira Filadelfija, 1/2 šolje izrendanog kačkavalja i 100 ml tečne pavlake za kuvanje.
Prilikom serviranja na pire se ređa pečeni karfiol, posipa se slaninicom i 1 kašičicom masnoće iz pržene slaninice.
Pečeni karfiol sa slaninom na pireu je sjajno jelo, posebno ako se pridržavate keto dijete.