Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Keksići»Božićni šareni keksići

Božićni šareni keksići

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Božićni šareni keksići
Fotografije: marcheva14
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
8 min.
Ukupno
68 min.
Porcije
25
"Praznično raspoloženje preliva se iz svih čarapa koje ste poređali u kući, jer su šareni Božićni keksići gotovi i posluženi"

Potrebni sastojci

  • maslac - 227 g, na sobnoj temperaturi
  • šećer - 250 g kristal
  • krem sir - 57 g
  • kukuruzni sirup - 2 kašike (glukoza)
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • esencija badema - 1/4 kašičica
  • jaja - 1 komad
  • univerzalno brašno - 375 g
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • soda bikarbona - 1/4 kašičica
  • Za bojenje
  • boje za hranu - po želji (mogu biti samo dve boje, ako podelite testo na dva dela)
  • mrvice u boji
* merne jedinice

Način pripreme

U mikseru koristite žicom, koja se koristi za mućenje belanaca, dodajte maslac, šećer i krem sir i mutite ih dok ne dobijete vazdušasti krem. Dodajte kukuruzni sirup/glukozu, vanilu, esenciju badema, jaje i umutite sve do homogene smese.

Dodajte brašno, prašak za pecivo, sodu i so i promešajte alatom za testo. Testo podelite na tri dela. Jedan deo ostavite beo, umotajte ga u foliju i ostavite ga u frižideru.

Drugi deo testa vratite u posudu miksera i dodajte željenu boju, pa promešajte dok se boja ne ujednači. Izvadite testo, umotajte ga u foliju i ostavite ga u frižideru. Na isti način dodajte i drugu boju u treći deo testa i njega nakon toga ubacite u frižider. Ostavite ih tamo oko sat vremena.

Prvo razvucite belo testo u pravougaonik debljine oko 3 mm. Poravnajte ga sa svih strana.

Razvucite i obojeno testo, poravnajte ga i stavite ga preko belog testa, a zatim isto to uradite sa trećim delom testa i njega postavite preko druga dva.

Sa strane sve lepo poravnajte nožem da dobijete pravilan pravougaonik. Ostatke testa možete da oblikujete u loptu i da napravite pljosnati kolač. Testo je veoma dobro i šteta bi bilo da se baci.

Oblikovane listove testa prebacite na list providne folije i umotajte čvrst rolat po dužini. Umotajte testo sa obe strane folijom i ostavite ga u frižideru oko 30 minuta.

Ohlađeno testo isecite na kolutove debljine oko prsta. Kolutove (samo njihove ivice) potopite u šarene mrvice.

Poređajte keksiće na malom rastojanju jedan od drugog u pleh pokriven papirom za pečenje.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 8-10 minuta, nemojte da prepečete keksiće.

Izvadite keksiće, ohladite ih u plehu, jer su krti dok su vrući i mogu da se lako raspadnu.

Božićni šareni keksići su gotovi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: