Način pripreme
U posudi se proseju brašno i prašak za pecivo. Dodaju se vanilin šećer, esencija vanile, omeknuli kravlji maslac i jaje.
Od svih sastojaka se umesi glatko testo. Oblikuje se u loptu i stavlja se u frižider da se ohladi i stegne.
Nakon toga se razvija u koru na nabrašnjenoj površini.
Od nje se pomoću prstenova ili čaša različitog prečnika se seku venčići.
Ređaju se u tepsiju, obloženu papirom za pečenje, i stavljaju se u rernu.
Božićni kolačići se peku na 180°C otprilike 10 minuta ili dok njihovi krajevi ne porumene. Gotovi božićni kolačići od vanile se prekrivaju rojal ajsingom i dekorišu se listićima ruzmarina i perlicama.
Za pripremu glazure potrebno je da se u duboku posudu stave belance, prosejani šećer u prahu, kukuruzni skrob i limunov sok.
Muti se mikserom ili metalnom žicom za mućenje dok se ne dobije slatka smesa.
Glazura se prebacuje u poslastičarski fišek i šprica se po slatkim venčićima.
Dekoracija se stavlja odmah, dok se još nije stegao rojal ajsing.