Slatko od crne aronije

30/09/2020
"Uspešne recepte ne treba držati u tajnosti, oni treba dragog srca da se podele sa bližnjima i prijateljima"
Priprema30 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno70 min.
Porcije17
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano74
  • Pregledi tokom meseca8
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • aronija - 2.5 kg
  • šećer - 2 kg
  • voda - 2 šolje
  • limunska kiselina - 2 kašičice
  • limunov sok - 1/2 voćke
  • karanfilić - 10 zrnaca
* merne jedinice

Način pripreme

Aronija je veoma korisno i za naše zdravlje dragoceno voće. Pomalo podcenjena, ona je snažan imunostimulant. Zato je koristimo tokom zimskih meseci u obliku slatkog, sirupa ili sušenu.

Očistimo voćku od drški i listova. Zrnca stavljamo u đevđir i peremo pod tekućom vodom.

Stavljamo ih u staklenu ili emajliranu posudu, prelivamo ih šećerom, dodajemo vodu i limunov sok.

Ostavljamo ih na hladnom na 12 sati, a za to vreme pažljivo mešamo sastojke. Narednog dana cedimo voće u đevđiru, a isceđeni šećerni sirup stavljamo na ringlu.

Kuvamo na umereno jakoj vatri dok se šećer ne istopi. Nakon toga smanjujemo temperaturu i nakon otprilike 20 minuta dodajemo voće i aromatični karanfilić, uvijen u snop od gaze. Slatko kuvamo još 15 minuta i sklanjamo sa ringle.

Slatko stoji još 12 sati na hladnom, kako bi voće upilo arome i sirup.

Dokuvamo da se dobije neophodna gustina, tako što kapljica sirupa, stavljena na hladan porcelanski tanjirić, ne počne da se razliva.

Dodajemo limunsku kiselinu, istopljenu u 2 supene kašike mlake vode. Odvojimo gazu sa zrncima karanfilića.

Pripremamo čiste i suve teglice. U njih sipamo još vruće slatko i okrećemo naopako, sa poklopcem na dole kako bi se zapečatile od ostatka toplote. Prekrivamo ih krpom.

Slatko je odgovarajući sastojak za slepljivanje keksića sa cimetom, dodat u kolače, dopunjavajući ga gorkasto kiselkastim ukusom ili pomešano sa pavlakom ili kiselim mlekom za doručak.

Prijatno! Slatko od crne aronije je sjajno!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar