Način pripreme
1. Stavite krompir da se kuva u posoljenoj vodi dok se u potpunosti ne skuva. Za to vreme pripremite ostalo povrće.
Paradajz ogulite i sitno iseckajte, brokoli iskidajte na ružice, spanać operite i ostavite da se iscedi, a luk sitno iseckajte.
2. Gotov krompir ogulite dok je topao i izgnječite viljuškom ili presom zajedno sa maslacem, pavlakom, crnim biberom, sokom i korom limuna, solju i iseckanim peršunom. Kada dobijete gladak krompir pire, razbijte jaja i mešajte dok ne postane homogeno.
3. Blanširajte brokoli u ključaloj posoljenoj vodi 8-9 minuta. Kada ih izvadite, u istu vodu na sekundu možete da potopite i sveže listove spanaća kako bi se malo stegli, ali ovaj korak je po želji.
4. Zapržite luk u zagrejanom maslinovom ulju i kada omekne stavite paradajze, so i crni biber. Mešajte dok se sos ne zgusti.
5. Na dno tepsije ili posude za pitu rasporedite paradajze, poređajte brokoli, posolite ih i nakon toga stavite tanki list spanaća.
6. Dolazi red na ribu, nju možete iseckati na kockice i rasporediti po spanaću. Pospite sa malo soli, maslinovog ulja i izrendanog čedar sira.
7. Na sami vrh riblje pite sipajte i zaravnajte krompir pire sa jajima.
Ubacite tepsiju u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite bogatu slanu pitu 30 minuta na niskoj rešetci. Kada odozgo dobijete zlatastu boju, slana riblja pita sa krompirom je gotova.
Prijatno!