Način pripreme
Rerna 180 stepeni;
ravan pleh obložen papirom za pečenje;
špric.
1. Počinje se sa pripremom hrskave korice - Craquelin.
U posudi se umuti maslac i šećer drvenom kašikom, dok se ne pomešaju. Dodaje se brašno i meša se dok se sastojci ne pomešaju sastojci. To testo deli na dva dela i u jedan se dodaje kakao kroz cediljku, da ne bi bilo grudvica. Svako prače testa se stavlja preko folije, pokriva se i razvlači malom oklagijom do 2-3mm. Nije potrebno da pravougaonik bude sasvim pravilan. Stavlja se u frižider na oko 2 sata.
2. Ekleri
Brašno se proseva. U šerpu se sipa voda, mleko, šećer, so i maslac. Ostavljamo da provri. Skidamo sa vatre i odjednom dodajemo brašno, meša se energično drvenom kašikom, dok ne upIje. Šerpa se vraća na umerenu vatru i meša oko 1-2 minuta, da ispari nepotrebna vlaga, dok se testo ne odvoji od ivica šerpe.
Stavlja se u veliku šerpu da se ohladi, oko 10-15 minuta i dodaju se jaja jedno po jedno uz neprestano mešanje dok se ne upije svako jaje. Može se koristiti i ručni mikser na slaboj brzoni da bi vam bilo lakše. Meša se dok se ne dobije homogeno testo. Stavlja se u špric sa velikim nastakom i prave se mali ekleri oko 3 cm, preko papira u ravnom plehu;
3. Craquelin se vadi iz frižidera i brzo se seku krugovi prečnika 3 cm. Stavljaju se preko svakog eklera, kao poklopac i lagano se pritiskaju.
Peče se na 170-180 stepeni oko 25-30 minuta, dok se ne dobije lepa zlatna boja i dok ne narast lepo. Gotovi ekleri se probijaju sa strane čačkalicom za zube. Ostavljamo lda se ohlade.
4. Krem Šantili
U mikseru se umuti pavlaka dok se ne dobiju čvrsti vrhovi. Dodaje se šećer u porcijama, dodaje se i vanila. Stavlja se u šrpic i sa donje strane (dno) svakog eklera se stavlja krem.
Napomena: Raskošan mini ekler sa slatkom - hrskava korica koju s francuzi nazvali Craquelin. Ovaj hrskav sloj je sasvim običan samo od maslaca, brašn šećera i malo brašna. Obavezno treba da se dobro ohladi, a nakon toga da se iseče na tanke kružiće i stavi kao poklopac. Ovo je jedno od prednosti, ekler se prilikom pečenja neće rasprsnuti, nego će imati prijatnu hrskavu teksturu.