Način pripreme
Ovsene pahuljice sameljite sa orasima 4-5 sekundi u blenderu. Proverite da li su ostali krupniji komadi oraha i ako je tako, ponovite proceduru.
Dodajte brašno, prašak za pecivo, so i mleko i zamesite testo konsistencije gline. Ako se lepi, namažite ruke.
Testo za krekera razvucite na tanku koru između dve slikonske folije dva lista papira. Ako je moguće, oblik razvučene kore da bude kockast ili ravougaoni.
Nemojte skidati gornji list papira ili silikon, stavite u pleh rerne i pecite 15 minuta na 180 stepeni.
Nakon što prođe to vreme, izvadite pleh, sloj koji pokriva sinite i isecite koru na kockice ili romboide uz pomoć noža za picu. Krekere namažite uljem ili naprskajte sprejem sa masnoćom (ulje, maslinovo ulje). Pospite krupnijom soli u ljuspicama i biberom.
Pleh vratite u rernu i krekere od ovsenih pahuljica pecite još 10-15 minuta, zavisi od debljine. Pratite, zato što brzo mogu da zagore, ako se prekorači vreme, a i svaka rerna peče drugačije.
Kad budu gotovi, poređajte na rešetku da se ravnomerno ohlade i postanu hrskavi.
Ovi čudesni krekeri od ovsenih pahuljica se serviraju sa umacima, namazima ili humusom.
Ako je potrebno da čuvate do sledećeg dana ili nekoliko dana, obavezno ih stavite u hermetički zatvorenu posudu.