Način pripreme
Smokve se iseku na parčiče. Umute se jaja sa šećerom žičanom mutilicom, dodaje se ulje i kiselo mleko sa sodom umućenom u njemu da naraste.
Dodaje se kora dobro opranog limuna i na kraju prosejano brašno sa praškom za pecivo. Promeša se dobro i sipamo u pravougaonu posudu za pečenje namazanu uljem i posutu brašnom. Odozgo se poređaju parčići smokve.
Promeša se viljuškom hladni maslac sa šećerom i dodaje se brašno. Prstima se izgnječi da se pretvori u mrvice i posipa se kolač odozgo.
Pečemo u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta, probamo čačkalicom da li je suva. Izvadi se na rešetku da se ohladi.
Promeša se u šolji šećera u prahu i jedan kašika soka od limuna, dodaje se još jedna kašika soka, da bude tečno (ne gusto) i pomoću viljuške se posipa preko kolača.
Na kraju se posipa prstohvatom kore limuna i servira se ohlađen. Mnogo je ukusan, probajte, ovo je uživanje u svakom zalogaju!