Način pripreme
Maslac se istopi i ostavlja se da se ohladi.
Jaja se umute u dubokoj posudi. Dodaje se prstohvat soli i mute se dok se ne poveća obim. Dodaje se šećer i mute se dok se ne dobije vazdušasta smesa.
U smesu se dodaje kiselo mleko, soda rastvorena u njemu i ohlađeni maslac. Mešaju se na nižem ubrzanju.
Dodaje se prosejano brašno. Sve se meša dok ne postane gusta, ali glatka smesa.
Jagode se operu i očiste. Seku se na komadiće i stavljaju se u nauljenu tepsiju sa padajućim dnom.
Na njih se sipa smesa koja se ravnomerno raspoređuje.
Kolač sa jagodama se peče na 180°C u prethodno zagrejanoj rerni otprilike sat vremena. Drvenom čačkalicom se proverava da li je gotov.
Kada se kolač ohladi, vadi se iz kalupa.
Po želji može da se pospe šećerom u prahu ili da bude serviran sa kuglom sladoleda.