Način pripreme
Odstranite peteljke sa patlidžana pa ga uzduž presecite na polovine. Nožem zasecite unutrašnjost patlidžana uzduž i popreko. Sipajte malo ulja u tiganj pa poređajte polovine patlidžana ravnom stranom na dole.
Dok se prži, izbušite nožem koru patlidžana na više mesta. S obzirom na to da patlidžan brzo upija ulje, povremeno dolivajte po malo ulja dok ne bude potpuno gotov.
Kada ravna strana potpuno pocrni, okrenite patlidžan na stranu sa korom i pržite još 3-4 minuta. Zatim premestite polovine patlidžana direktno u pleh obložen papirom i ostavite da se prohladi.
Za to vreme pripremite smesu za punjenje. Najpre propržite crni i beli luk, pa mu dodajte belo meso iseckano na što sitnije kockice.
Dok se meso prži, izdubite kašikom polovine patlidžana, još malo usitnite dobijene kockice pa i njih dodajte u tiganj sa mesom.
Kada je meso skoro gotovo, dodajte paradajz iz konzerve, začinite solju, biberom, suvom nanom i karijem pa ostavite još nekoliko minuta da se ukrčka, dok ne ispari suvišna tečnost iz paradajza.
Gotovom smesom napunite polovine patlidžana pa pecite u rerni oko 45 minuta na 180 stepeni. Kada je gotov, pospite patlidžan vlašcem i poslužite uz salatu od svežeg kupusa.
Predlog: Ako vam pretekne smese za punjenje, možete je ostaviti u frižideru do sledećeg dana, a zatim njome nafilovati tortilje kako biste dobili brzu i ukusnu večeru. Prijatno!