Lionski sos

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Lionski sos
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
4
"Lionski sos je sjajan za ćuftice ili šnicle - dajemo i recept, razume se"

Potrebni sastojci

  • luk - 1 glavica, velika
  • beli luk - 2 čena
  • maslac - 50 g
  • maslinovo ulje - 1 kašika
  • belo vino - 100 ml
  • bujon - 450 ml, teleći/goveđi
  • brašno - 3 kašike
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Lionski sos je sos od luka, pogodan za sve vrste mesa ili ćuftica. On je jedan od klasičnih osnovnih francuskih sosova i izuzetno je ukusan.

Predstavljam vam jednostavnu varijantu za njegovo spremanje.

1. Isecite luk na tanke polumesece, a beli luk - na kriške.

2. Istopite na umerenoj vatri maslac sa maslinovim uljem i zapržite povrće dok ne dobije blagu zlatastu preplanulost i ne omekša. Ovde je bitno da se lagano skuvaju luk i beli luk, da omekšaju. a ne da zagore spolja i ostanu hrskavi iznutra.

3. Dodajte vino i nakon minut, kada se redukuje, i alkohol ispari, sipajte brašno i mešajte minut.

4. Sipajte bujon uz neprestano mešanje, da nema grudvica. Mešajte oko 10 minuta dok se ne zgusne i dolivajte još bujona, ako je potrebno. Neprestano mešanje je važno, ako ćete servirati sos, ali ne da ga pasirate. U slučaju da više volite finiji, pri pasiranju će se razbiti preostale male grudve i biće savršeno gladak.

Začinite solju i biberom.

Servirajte sa pečenim mesima ili ćufticama ukusni lionski sos.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: