Način pripreme
Za ovaj francuski uskršnji kolač zagrejte mleko i dodajte kvasac, 4 kašike brašna i 1 kašiku šećera. Ostavite 10 minuta da se aktivira kvasac. Promešajte smesu i ostavite je još 5 minuta.
U duboku posudu prosejte brašno i dodajte šećer, so, vanilu i limunski šećer. Promešajte i u sredini formirajte udubljenje. Unutar udubljenja sipajte smesu sa kvascem, uljem, pavlakom i jajima.
Počnite da mešate iznutra i spolja dok se brašno ne upije. Zatim počnite da mesite, po potrebi dodajte još brašna. Mesite dok testo ne postane glatko.
Testo za kolač sa kvascem prekrijte prozirnom folijom i ostavite da naraste sat i po.
Umesite blago podignuto testo i podelite ga na 6 kuglica. Svaku kuglu razvaljajte u tanku koru. Premažite kore sa puno ulja i pospite cimetom pet kora. Stavite podmazane kore jednu na drugu, a odozgo stavite koru bez cimeta.
Tako formirane kore razvaljajte u jednu veliku pravougaonu koru. Odozgo rasporedite suvo grožđe. Kore uvaljajte u rolat i isecite na male slatke kolutove.
Položite ih vertikalno jedan do drugog u teflonsku posudu za pečenje. Pokrijte folijom i ostavite slatki rolat da se diže 30 minuta.
Zatim ovaj jedinstveni francuski kolač premažite mešavinom umućenog žumanca i mleka i pospite šećerom.
Lionski kolač za Uskrs pecite na 180 stepeni oko 30 minuta.