Način pripreme
Lionski sos je sos od luka, pogodan za sve vrste mesa ili ćuftica. On je jedan od klasičnih osnovnih francuskih sosova i izuzetno je ukusan.
Predstavljam vam jednostavnu varijantu za njegovo spremanje.
1. Isecite luk na tanke polumesece, a beli luk - na kriške.
2. Istopite na umerenoj vatri maslac sa maslinovim uljem i zapržite povrće dok ne dobije blagu zlatastu preplanulost i ne omekša. Ovde je bitno da se lagano skuvaju luk i beli luk, da omekšaju. a ne da zagore spolja i ostanu hrskavi iznutra.
3. Dodajte vino i nakon minut, kada se redukuje, i alkohol ispari, sipajte brašno i mešajte minut.
4. Sipajte bujon uz neprestano mešanje, da nema grudvica. Mešajte oko 10 minuta dok se ne zgusne i dolivajte još bujona, ako je potrebno. Neprestano mešanje je važno, ako ćete servirati sos, ali ne da ga pasirate. U slučaju da više volite finiji, pri pasiranju će se razbiti preostale male grudve i biće savršeno gladak.
Začinite solju i biberom.
Servirajte sa pečenim mesima ili ćufticama ukusni lionski sos.
Prijatno!