Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Italjanska seoska pita sa jabukama

Italjanska seoska pita sa jabukama

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5871832k120
Italjanska seoska pita sa jabukama
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 4
22/01/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
12
"Italijanska pita sa jabukama ostavlja utisak na izgled i na ukus - sjajna za bližnje i za goste"

Potrebni sastojci

  • džem - 150 - 200 g, plave šljive i jabuke
  • jabuka - 1 komad
  • sok od limuna
  • braon šećer - 1 kašika
  • za testo
  • brašno - 270 g
  • maslac - 120 g
  • šećer - 100 g
  • jaje - 1 komad
  • žumance - 1 komad
  • prašak za pecivo - 5 g
  • vanila - 1 kesica
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno sa prstohvatom soli, praškom za pecivo i vanilom.

U njega dodajte jedno jaje, jedno žumance, šećer i hladan maslac u parčićima.

Zamesite meko, maslac testo, koje stavljate u frižider na 1 sat. Isecite jabuku na kriške i pospite sa kašikom braon šećera i nekoliko kapi soka od limuna.

Od ohlađenog testa za pitu odvojte mali deo, veličine pesnice, a preostali razvijte na parčetu papira za pečenje debljine 3-4 mm.

Prebacite list papira sa testom u posudu za pečenje pite od 20 cm, formirajući visoku ivicu. Izbušite dno viljuškom.

Sipajte džem i zaravnajte. Razvijte odvojeno testo. Prebacite ga do sredine pite, a u preostalo prazno mesto poređajte kriške jabuka u redovima.

Namažite testo za pitu sa belancem kratko umućenim.

Ispecite pitu od jabuka na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni dok ne dobije prijatnu preplanulost.

Ohladite na rešetki, pre nego što isečete italijansku seosku pitu sa jabukama!

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: