Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Panetone od pomorandže

Panetone od pomorandže

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Panetone od pomorandže
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
2
"U sezoni pomorandži šta drugo da spremite, osim panetone od pomorandže"

Potrebni sastojci

  • Kvas sa kvascem
  • sveže mleko - 80 ml
  • kvasac - 25 g, živi
  • jaja - 1 komad
  • brašno - 360 g (polovina je za pokrivanje kvasa)
  • Osnovno testo
  • brašno - 200 g
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 120 g
  • kora od pomorandže - 1 supena kašika, fino izrendana, narandžasti deo
  • slatko od pomorandže - 8 supenih kašika, sa koricom
  • kravlji maslac - 150 g, meki
  • maslinovo ulje - otprilike 2 supene kašike
  • so - 1 kašičica, ravna
* merne jedinice

Način pripreme

Panetone od pomorandže sa neodoljivom aromom ugodnosti.

1. Za prethodni kvas, isitnite kvasac u blago zagrejanom svežem mlekusa prstohvatom šećera. U njih stavite umućeno jedno jaje i 180 g brašna. Promešajte ili umesite dok ne postane glatko i ostavite testo da naraste, nakon toga ga prekrijte sa ostalih 180 grama brašna.

Prekrijte prozračnom folijom, tako da se ona oslanja na brašno i stavite u frižider na jednu noć.

2. SLedećeg dana izvadite kvas na 30 minuta na sobu temperaturu i nastavite sa receptom za panetone.

3. U posudu kuhinjskog robota stavite kvas sa brašnom i dodajte ostalih 200 g brašna za osnovno testo. Sipajte jaja, lagano umućena sa šećerom i korom pomorandže.

Uključite uređaj da umesi testo za 6 minuta. Naravno, možete da radite i rukom, ali poželjno je špatulom za testo, s obzirom na to da će vam se u početku dosta lepiti.

Mešenje traje još 5 minua, tokom kojih dodajete malo po malo mekog maslaca dok se on u potpunosti ne upije. Ukoliko mesite rukom, vreme je duže dok se ne dobije glatko testo koje već nije toliko lepljivo.

4. Posudu prekrijte krpom ili streč folijom i ostavite da naraste na sat vremena u toploj prostoriji.

5. Premesite na 1-2 minute naraslo testo, primetićete da se skoro više ne lepi, ali ako je ipak previše meko, pospite brašnom ili ga radite rukama, namazanim maslinovim uljem.

6. Na nabrašnjenoj površini rasporedite testo u pravougaonik i premažite slatkom od pomorandži - ono treba da bude gusto i poželjno je da ima korica pomorandži.

7. Savijte kao paketić, spljeskajte i ponovo savijte nekoliko puta testo. Podelite ga na dva jednaka dela (svaki po 700 grama) i stavite u kalup za panetone ili neki takva improvizovani.

Kalupi za panetone su visine 12.5-13 cm i s prečnikom osnove 15.5 cm. Ukoliko nemate takav, možete da improvizujete običnom tepsijom sa ovim prečnikom i da podignete visoke zidove papirom za pečenje. Postoje i posebne papirne kese za panetone.

8. Osatvite da naraste još jednom, ovog puta na duže vreme - 2-3 sata, ili dok testo ne izađe barem 1 cm iz visokog kalupa.

9. PEcite na 170 stepeni otprilike 35 minuta na niskoj rešetci. Pažljivo posmatrajte i ukoliko počne mnogo da tamni odozgo, prekrijte aluminijsumskom folijom u poslednjih 10 minuta. Ja takođe smanjim i rernu na 160 stepeni, za svaki slučaj.

10. Gotove raskošne uskršnje kolače panetone od pomorandže ohladite na rešetci, pre nego što isečete.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Anita
Anita
Omiljeni ptaznični kolač
10.08.2022 21:35