Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Teletina»Rolatići»Klasične nemačke rolnice

Klasične nemačke rolnice

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Klasične nemačke rolnice
Fotografije: Ivelina
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
210 min.
Porcije
4
"Teleće rolnice po klasičnom nemačkom receptu - dajemo vam ga sada"

Potrebni sastojci

  • teleći rolati - 5 kriškica
  • senf
  • slanina - 10 kriškica, šarena
  • biber
  • so
  • luk - 2 glavice luka
  • beli luk - 2 čena
  • kiseli krastavčići - 3
  • Začini
  • kleka - 10
  • beli luk - 3 čena
  • piment - 8 kuglica
  • lovorov list - 1
  • biber - nekoliko zrna
  • Za prženje
  • maslac - veoma izbistren
  • Za sos
  • luk - 3 - 4 sitno iseckana (može 1 šargarepa, komad celera, paprika)
  • bujon od povrća - 1 - 2 kašičice (prah)
  • kisela pavlaka - 2 supene kašika
* merne jedinice

Način pripreme

/undefined Teleće rolnice se veoma često prave uveče pre prazničnog povoda, ali i za potpuno normalan porodični vikend.

Pripremanje rolnica od goveđeg mesa

Stavite kriške mesa na radnu površinu i pokrijte ih ravnomernim slojem senfa. Začinite solju i crnim biberom i nakon toga stavite kriškice slanine po dužini na rolate.

Sada dodajte luk iseckan na polumesece, isecite krastavac po dužini i grubo isecite čenove belog luka. Ove sastojke stavite na gornju trećinu mesa. Radim na taj način, zato što štedim vreme i nakon toga mogu lakše da uvijam rolate.

Ukoliko ste veći perfekcionista u kuvanju od mene, možete da isečete luk i da isečete krastavac i da pospete ravnomerno svaki rolat njime.

Sada uvijte rolate. Pažljivo uvijte sastojke pažljivo savijajući ka unutra. Uvijte ravnomerne rolate. Nakon toga fiksirajte celi paket čačkalicama za zube tako da se omotač ne raspada, kada ispržim rolate.

Prvo ispržite rolnice (nivo 7 od 10), tako što ih učinite smeđima. Molim, nemojte ih dodavate pre nego što se maslac dobro zagreje. Treba da postanu smeđi za lepi tamni sos.

Pržene rolnice deglazirajte čašom crvenog vina. Nakon toga ostavite crveno vino da se ispari u potpunosti i ponovo zalijte ga zalijte sa 125 ml vode. Sada na krakto prokuvajte sve i nakon toga stavite rolnice sa tečnošću u veliku šerpu.

Ponovo istopite izbistreni maslac i u njemu zapržite sitno iseckani luk (ukoliko je potrebno, šargarepu i celer) dok se ne dobije smeđkasta karamel boja, ali pazite da ne izgori!

Povrće ne sme da gori, tada će postati gorko! Luk (sa povrćem) se takođe gasi sa malo crvenog vina otprilike 50 ml, tečnost se ostavlja da provri i nakon toga nastavite da kuvate na najnižoj temperaturi.

Promešajte jednu do dve kašičice bujona od povrća (prah) i ostavite da krčka tokom tri do čestiri sata. Okrećite rolnice s vremena na vreme, i ukoliko je potrebno dodajte malo tečnosti, ako je isparila.

Obično nije potreban zgušnjivač za sos, sos ima prirodno zgušnjivanje zbog više korišćenog luka. Promešajte dve supene kašike kisele pavlake i gotovo!

Poslužujemo naše klasične rolnice sa knedlama i ako vam se dopada prokelj, vreme je da uživate!

Savet:

Klasične nemačke rolnice su predivne za pripremu. One postaju još nežnije u uređaju za sporo kuvanje - ostavljam ih da se krčkaju 10-12 sati na niskoj temperaturi. Tada je meso krhko kao maslac, a rolnice se ne raspadaju. Volim moj spori uređaj za kuvanje! Da li već poznajete ovaj uređaj?

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: