Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Supa od Tikvica»Francuska supa od povrća sa pestom (Soupe au Pistou)

Francuska supa od povrća sa pestom (Soupe au Pistou)

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k218
Francuska supa od povrća sa pestom (Soupe au Pistou)
Fotografije: marcheva14
1 / 2
30/01/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Ako mislite da Francuzi jedu obične supe, niste pogodili - evo primera za jednu francusku supu od povrća, koja će pokazati superiornost pred vama"

Potrebni sastojci

  • maslinovo ulje - 4 supene kašike
  • krompir - 3 komada, srednje veličine
  • paradajz - 2 komada, svež, oguljen
  • boranija - 500 g, sveža, bejbi Kanelini
  • crveni pasulj - 1/2 konzerve, sitni
  • pasulj - 1/2 konzerve, sitni, beli
  • pasta - 200 g, sitna
  • parmezan - 60 g, izrendani
  • voda - 2 litra
  • beli luk - 4 čena
  • bosiljak - 1 vezica, svež
  • so - po ukusu
  • crni biber - 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Duboka šerpa sa 2 litre vode, može i malo više.

Sa boranije - ovo je vrsta pasulja koja je vrlo tanka i naziva se Kanelini, se otkinu repovi. Sitno se isecka, otprilike 1/2 cm.

Paradajz se rascepi sa njihove donje strane u krst i stavlja se u ključalu vodu na 30 sekundi i nakon toga se oguli. Seče se na sitne kockice, zajedno sa njihovim jezgrom.

Krompir se očisti i takođe se iseče na sitne kockice.

Povrće se stavlja u duboku šerpu sa 2 litre vode. Stavlja se na umerenu ringlu na 20-30 minuta. Začini se solju i crnim biberom.

Kada je povrće u potpunosti skuvano, supa se skida sa ringle.

U avančiću se istucaju listovi bosiljka, dodaje se so i dodaju se čenovi belog luka. Istucaju se da se dobije pasta i dodaju se 4 supene kašike maslinovog ulja, promeša se.

U gotovu supu od povrća se dodaju obe vrste pasulja iz konzerve. Ostavlja se na umerenoj ringli na još 10 minuta. Na kraju kuvanja se dodaje i sitna pasta, ostavlja se na ringli na još kratko vreme, pasta veoma brzo provri. Skida se sa ringle i dodaje se ceo pesto od bosiljka, promeša se.

Supa se poslužuje sa izrendanim parmezanom - po izboru je.

Ova supa od povrća je iz Južne Francuske. Priprema se pretežno tokom leta, zato što su bašte pune svežeg povrća. Francuzi se uglavnom leti hrane sezonskim proizvodima.

Ovo je bogata francuska supa i može da se prihvati kao korisna ishrana. Odlična je za vegetarijance, kada se izbaci sir.

Supa može mirno da se spremi i tokom zime sa zamrznutim povrćem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: