Način pripreme
Rerna - 180 stepeni:
Ravan pleh, obložen papirom za pečenje
U posudu sipamo mlako sveže mleko, kvasac i šećer. Mešamo dok se šećer ne rastvori.
U posudi prosevamo brašno sa prstohvatom soli, dodajemo mekani maslac. Rukama oblikujemo testo, nakon toga dodajemo mleko sa kvascem i zamesimo meko testo. Testo treba da bude meko, nežno i ne treba da se lepi po rukama, zato u receptu varira 50 g brašna više ili manje.
Oblikujemo krug od testa, pokrivamo folijom i ostavljamo u frižideru 1 sat.
U međuvremenu pripremamo nadev.
Limun i pomorandžu /cele sa korama/ stavljamo u šerpu vrele vode na 1 minuta. Tako će se odvojiti gorčina iz kore. Izvadimo i isečemo, izvadimo semenke i sečemo na male komade. Stavljamo u blender i sve zajedno sameljemo sa šećerom i semolinom. Izvadimo iz blendera i stavljamo sa strane do korišćenja. Nadev je gotov.
Ako procenimo da je nadev mnogo tečan, stavimo ga na umerenu vatru, da ispari preostala tečnost od citrusa uz neprestano mešanje. Nadev treba da bude težak i suv.
Hladno testo podelimo na 2 dela.
Svaki deo razvučemo na malo brašna na kvadrat oko 3-4 mm, poravnamo ivice.
Ovaj kvadrat isečemo ulevo ili udesno, ne treba da sjedninimo proreze u sredini (u slikama ću isto pokazati da bi vam bilo lakše da shvatite, jer je teško da se objasni. Žao mi je što svetlost nije toliko dobra, ali je prihvatljiva).
Dve isečene strane isečemo na trake oko 2 cm, prorezi se ne sreću u sredini. U jedan neisečeni deo od testa stavljamo deo nadeva, rasporedimo i pokrivamo sa suprotnom neisečenom stranom testa, da dobijemo nešto kao paketić.
Nadev treba da se oseća, tako da stavljamo više, dovoljno je gust i neće se razliti. Ivice učvrstimo viljuškom. Odozgo na paketiću počinjemo da smenjijemo trake da se upletu, svaku lagano pričvrstimo viljuškom.
Tako oblikujemo i drugo testo.
Oblikovani slatkiš stavljamo u pleh, obložen papirom za pečenje.
Pečemo na 180 stepeni oko 30-35 minuta.
Ostavljamo da se ohladi i posipamo šećerom u prahu.