Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Galicijski hleb (Galician bread)

Galicijski hleb (Galician bread)

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Galicijski hleb (Galician bread)
Fotografije: marcheva14
5 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
8
"Klasični recept za Galicijski hleb koji možete da jedete tako ili da obogatite prema svom ličnom nahođenju"

Potrebni sastojci

  • brašno - 600 g, sa visokim sadržajem glutena, više od 12%
  • voda - 420 - 450 ml
  • kvasac - 2 g, sveži
  • so - 12 g
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna 235 stepeni i još 180 stepeni.

Duboka posuda sa poklopcem za pečenje hleba u rerni.

U posudi se pomeša samo brašno i 400 ml vode, meša se 5 minuta i ostavlja se na 30 minuta sa strane.

Nakon toga se dodaje kvasac, rastvoren u 20 ml vode i mesi se glatko testo otprilike 10 minuta. Dodaje se so i ostali deo vode. Testo se u početku raspada, ali nakon što se nastavi sa mešenjem, ponovo će se oblikovati lopta. Gusto se pokriva folijom i ostavlja se u frižideru, prvobitno na 30 minuta.

Nakon toga, tokom 30 minuta se vrše četiri rastezanja testa, tako što se testo drži u obe ruke sa palčevima prema nama, podiže se, ono se rasteže i preklapa se nasuprot. Tako sa četiri strane, na primer u smeru kazaljke na satu.

Testo se drži u frižideru ostalo vreme. Nakon ova četiri rastezanja, testo neće biti toliko lepljivo i stavlja se u odgovarajuću široku i duboku posudu (pogodno je da posuda bude plastična, zato što se testo teško lepo za njeno dno i nakon toga se lako odlepljuje) i ostavlja se konačno u frižideru na 12-16 sati.

Nakon tog vremena, ostavlja se na sobnoj temperaturi na otprilike 3 do 4 sata. Nabrašnjenim rukama se oblikuje u loptu i ostavlja se pokriveno folijom/pamučnom krpom bez dlačica na otprilike 30 minuta. Nakon tog vremena ponovo se razvlači sa četiri strane, oblikuje se u loptu i ostavlja se da naraste dok ne udupla svoj obim.

Pre nego što se stavi u rernu, prstima se izvlači njegov gornji deo i zavrti se u smeru kazaljke na satu kako bi se oblikovala mala lopta na hlebu.

Peče se u zagrejanoj rerni na 235 stepeni u posudi sa poklopcem 20 minuta, a nakon toga na 180 stepeni otprilike 30 minuta ili dok se ne dobije lepa zlatkasta korica. Kod mene pečenje hleba je trajalo duže od vremena navedenog u receptu.

Ovaj recept je za beli, vazdušasti hleb sa hrskavom koricom i mekanim jezgrom. Idealan je za sendviče bokadilo, vrsta španskog sendviča, na kojem su kriške isečene po dužini hleba.

Ovo je osnovni recept i uvek mogu da se dodaju masline, tvrdi sir, začini po ukusu.

Za pravljenje ovog hleba koristila sam u potpunosti belo brašno Manitoba.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: