Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Uskršnji kolač sa ratlukom

Uskršnji kolač sa ratlukom

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2584k
Uskršnji kolač sa ratlukom
Fotografije: Jeni.ilianova
5 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
4
"Šapućemo - raskošni uskršnji kolači mogu da se jedu u svako doba godine, prosto su obavezni za Uskrs"

Potrebni sastojci

  • jaja - 6 komada (jedno žumance za premazivanje)
  • šećer - 300 g
  • sveže mleko - 350 ml
  • maslac - 100 g
  • ulje - 80 ml
  • kvasac - 1 kockica, svež
  • so - prstohvat
  • rakija - 1 supena kašika
  • kore limuna - 1 pakovanje
  • esencija - 1 ampula, za uskršnje kolače
  • vanila - 2 komada
  • brašno - 1 kg
  • ratluk - 2 kutije
  • filirani bademi
* merne jedinice

Način pripreme

Aktivirajte kvasac sa 2 supene kašike šećera, mlekom i brašnom. Umutite jaja sa šećerom i ostalim mlekom, dodajte kore limuna i esenciju. Prosejte brašno, pospite prstohvatom soli i istopite maslac da bude gotov.

Umesite testo, tako što maslac i ulje dodajete kašiku po kašiku i mesite, rastežete i udarate u radnu površinu - tako dok se i potpunosti ne upije.

Ostavite da naraste, nakon čega na nauljenoj radnoj površini podelite testo u lopte i od svake oblikuje dugački fitilj, lagano rastegnite po dužini i stavite komadiće ratluka.

Kalupi treba da budu aluminijumski i podmazani uljem i posuti brašnom.

Gotov jedan fitilj poklopite sa dva i zavrnite, stavite na sredinu kalupa. Drugi fitilj samo lagano zavrnite i stavite na kraj kalupa.

Gotove uskršnje kolače ostavite da narastu, nakon čega namažite umućenim žumancem sa malo mleka, odozgo stavite ratluke, pospite šećerom i filiranim bademima.

Pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni uz nadgledanje - ukoliko odozgo porumene, isključite gornji grejač.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: