Način pripreme
Aktivirajte kvasac sa 2 supene kašike šećera, mlekom i brašnom. Umutite jaja sa šećerom i ostalim mlekom, dodajte kore limuna i esenciju. Prosejte brašno, pospite prstohvatom soli i istopite maslac da bude gotov.
Umesite testo, tako što maslac i ulje dodajete kašiku po kašiku i mesite, rastežete i udarate u radnu površinu - tako dok se i potpunosti ne upije.
Ostavite da naraste, nakon čega na nauljenoj radnoj površini podelite testo u lopte i od svake oblikuje dugački fitilj, lagano rastegnite po dužini i stavite komadiće ratluka.
Kalupi treba da budu aluminijumski i podmazani uljem i posuti brašnom.
Gotov jedan fitilj poklopite sa dva i zavrnite, stavite na sredinu kalupa. Drugi fitilj samo lagano zavrnite i stavite na kraj kalupa.
Gotove uskršnje kolače ostavite da narastu, nakon čega namažite umućenim žumancem sa malo mleka, odozgo stavite ratluke, pospite šećerom i filiranim bademima.
Pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni uz nadgledanje - ukoliko odozgo porumene, isključite gornji grejač.