Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Lepa Bogorodičina pogača

Lepa Bogorodičina pogača

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2584k
Lepa Bogorodičina pogača
Fotografije: Elena Steinbach
4 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
15
"Proslavite ovaj veliki hrišćanski praznik sa aromatičnom Bogorodičinom pogačom"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada (jedno žumance za premazivanje)
  • sveže mleko - 400
  • kiselo mleko - 4 supene kašike
  • kvasac - 30 g (1 kockica, sveža)
  • šećer - 2 supene kašike
  • so - 1 supena kašika
  • ulje - 3 supene kašike
  • brašno - otprilike 1200 g
  • maslac - 50 g (za premazivanje kora)
  • semenke - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Bilo bi dobro da prethodno ostavite sastojke na sobnoj temperaturi.

Ugrejte sveže mleko i u posudicu sipajte otprilike jednu šoljicu za kafu. Dodajte šećer i kvasac, promešajte i pospite brašnom. Ostavite da se lepo aktivira i da napuni posudicu. Umutite jaja, tako što odvojite jedno žumance u čašu i dodate jednu kašiku svežeg mleka i malo ulja za premazivanje gotove narasle pogače.

U jaja dodajte kiselo mleko, ostalo sveže mleko i ulje. Prosejte brašno sa solju i napavite kladenac, sipajte smesu od jaja i kvasac.

Umesite lepo glatko elastično testo, bilo bi dobro da premažete uljem, kako se ne bi uhvatila korica, i pokrijte folijom da naraste.

Oblikovanje se vrši na sledeći način. Podelite testo u jednu veliku loptu, jednu srednju i jednu manju. Od velike lopte testa razvijte tri oble kore, premažite ih maslacem, osim poslednje i isecite na osam ili na devet delova (može i manje - zavisi kako želite da izgleda sama pogača).

Svaki list rasecite po sredini oštrim nožem i prođite oštrim vrhom odozdo ka gore. Srednju loptu testa oblikujte u obli hleb i stavite na sredinu tepsije, koju prethodno možete da obložite papirom za pečenje. Od malog dela testa ispletite pletenice tako što napravite fitilje i ispletete, a krajeve odsecite. Listove stavite na obli deo, obe pletenice sa strane.

Od isečenih krajeva pletenica razvijte dve male kore, premažite maslacem i oblikujte male listove za centar. Ukoliko vam je ostalo testa uvijte u rolatić i isecite u pužiće i stavite po vašem izboru.

Ostavite pogaču da naraste, pokrivenu folijom ili krpom, nakon čega je premažite umućenim žumancem, mlekom i uljem. Pospite susamom, bundevinim semenom i pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni otprilike 40-45 minuta.

Nakon što je izvadite, stavite je na roštilj ili rešetku da se ohladi. Još toplu je premažite maslacem kako bi imala glanc i kako bi omekšao preprečeni deo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: