Bogorodičina pogača

IlariaIlaria
Šef kuhinje
44112531
Bogorodičina pogača1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
1
"Lepo je ispletite i stavite celu na sto, dok je još topla"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • maslac - 125 g kravlji
  • jaja - 4 komada
  • sveže mleko - 1 šolja
  • limunada - 1 šolja
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 2 supene kašike
  • ulje - 3 supene kašike
  • sirće - 1 kašičica
  • kiselo mleko - 3 supene kašike
  • kvasac - 1 kockica
* merne jedinice

Način pripreme

Ugrevamo 1/3 mleka i pomešamo sa izmrvljenim kvascem i malo brašna. U posebnoj posudi pomešamo 3 jajeta, limunadu, sveže mleko, kiselo mleko, ulje i sirće.

Brašno se proseva, u sredini se pravi udubljenje, u koje se sipa smesa od jaja i mleka i kvasac. Zamesi se meko testo, koje se stavlja u prethodno namazanu posudu i ostavlja na toplom na oko 60 minuta da nadođe.

Od testa se odvajaj 5 jednakih loptica oko 200 g, jednja manja za pravljenje ukrasa. Od preostalog testa se oblikuje okrugla pogača koja se stavlja u centar prethodno namazanog pleha.

Prvo razlvačimo lopticu na ne mnogo tanku koru, a odozgo namažemo obilno maslacem. Isto se radi i sa ostalim loptama lesta. Namazane kore se ređaju jedna preko druge i seku oštrim nožem. Provo se iseče na četiri, a nakon toga svaka četvrtina se seče na tri trougla.

Dobijeni trouglovi se uvijaju kao kiflice i ređaju oko centra pogače. Od poslednjeg preostalog testa, pripremamo mali ornament koji simbolizuje plodnost (klas žita, grožđe, jabuku). Pogaču namažemo žumancem i ostavljamo na oko 30 minuta da nadođe.

Pogača se peče oko 35 minuta u prethodnno ugrejanoj rerni na 180 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: