Način pripreme
/undefined Prvo aktivirajte kvasac sa malim delom mlake vode, kašikom šećera i malo brašna. Prosejte brašno, dodajte preostali šećer i so, napravite udubljenje i sipajte umućena jaja sa preostalim mlekom i kvascem.
Zamesite lepo glatko testo, namažite ga uljem i ostavite da se udvostruči. Podelite ga na 5 delova i razvijte 5 okruglih kora jednake veličine, malo manjih od pleha u kome ćete peći pogaču.
Namažite prvu maslacem, stavite drugu odozgo i tako pet kora, nemojte mazati poslednju.
Stavite čašu za centar pogače i isecite na 12 delova, svaki list uvijte na jednu stranu, tako uvrnite sve delove, ivice savijte odozgo.
Ostavite pogaču da nadođe, nakon toga je namažite umućenim žumancem sa malo vode i ulja i po vašem ukusu ukrasite listićima badema i susamom.
Ovako oblikovana, kao veliki i lep cvet je odgovarajuća za Cveti.
Pecite u ugrejanoj rerni na 170 stepeni oko 40 minuta.