Način pripreme
U malo toplog mleka (100 ml) promešamo šećer, kvasac i 2 kašike brašna, ostavljamo da se aktivira, nakon toga ga dodajemo u prosejano brašno sa smesom od jaja.
Zamesimo meko testo, koje ostavljamo da naraste oko 40 minuta. Podelimo testo na veliki deo 650 g, dva srednja dela (550 g) i jednu manju loptu. Veliki deo testa podelimo na tri dela, svaki deo razvijemo u tri oble kore, koje mažemo maslacem i ređamo jednu na drugu osim poslednje.
Isečemo na 8 trouglova, ali ne do kraja, da ostanu povezani, svaki trougao okrećemo nazad. Srednji deo razvijamo takođe u tri oble kore, mažemo maslacem, ređamo jednu na drugu, njih sečemo na 8 posebnih trouglova.
Stavljamo ih u unutrašnji deo pogačice. Drugu sredinju loptu podelimo na dva dela, oblikujemo oblu loptu za centar i fitilj od koga uplićemo dva dela ili ih jednostavno uvrćemo. Pletenice stavljamo po kraju srednje lopte.
Gotovu pogaču ostavljamo da naraste, a za to vreme pravimo testo za dekoraciju i isečemo cveće i slova. Kada je pogača narasla mažemo je umućenim žumancem i sa malo mleka. Stavljamo isečena slova (Srećan Božić) i cveće po našem izboru.
Posipamo susamom i pečemo u zagrejanoj rerni dok ne dobijemo lepu zlatastu preplanulost oko 40 minuta.