Način pripreme
Prvo aktiviramo kvasac. Umutimo jaja, dodajemo preostalo mleko.
Prosejemo brašno i sa svim sastojcima umesimo elastilčno testo, koje ostavljamo na toplom da nadođe.
Nadoplo testo podelimo na 4 dela i jednu malu lopticu za pravljenje cveća.
Razvijemo 4 oble kore, koje su stavljamo jednu preko druge, premazane maslacem. Poslednja se ne maže.
Čašom obeležimo centar i sečemo na 8 delova, tako da se centar ne iseče. Svaki list isečemo po sredini i prstima hvatamo širi deo, i provlačimo odozdo nagore.
Savijamo krajeve da se zaoble. Tko nastaje cvet sa različitim listovima.
Od male loptice razvijemo koru i isečemo cvetiće, koje stavljmo u sredinu pogače.
Ostavljamo da nadođe i posle namažemo umućenim žumancem. Pogaču posipamo susamom i pečemo u ugrejanoj rerni na 160 stepeni.
Lepa pogača za praznike je spremna da dočeka goste.