Jabuke u lisnatom testu

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k202
Jabuke u lisnatom testu
Fotografije: marcheva14
3 / 4
03/02/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
145 min.
Porcije
12
"Pravi kulinarski izazov za majstore - jabuke u lisnatom testu"

Potrebni sastojci

  • LISNATO TESTO
  • brašno - 157 g
  • maslac - 157 g, hladni, u kockicama
  • so - 1 prstohvat
  • voda - 80 ml, ledena
  • TOPING
  • šećer - 40 g
  • cimet - 1 kašičica
  • jaja - 1 komad, za premazivanje
  • jabuke - otprilike 1 velika i 1 mala, fino iseckane sa korom otprilike 3 mm
  • JABUKE
  • jabuke - otprilike 1 velika i 1 mala, iseckane na tanke kriškice zajedno sa njihovom korom
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 200 stepeni; pljosnata tepsija sa papirom za pečenje.

U posudu se proseju brašno i so. Dodaje se veoma hladan maslac u kockicama otprilike 1 cm i ručnim blenderom se gnječi dok se ne pretvori u mrve. Može da se koristi viljuška ili nož. Dodaje se voda. Promeša se i brzo se umesi testo. Komadići maslaca treba da budu vidljivi.

Oblikuje se u disk, uvija se u foliju i ostavlja se u frižideru na otprilike 20-30 minuta. Vadi se i na blago nabrašnjenoj radnoj površini oklagijom se razvije tri puta po dužini, ili 15/45 cm.

Njegov gornji deo se savija i stavlja se u sredinu, a donji se pokriva iznad testa. Uvija se u foliju i ostavlja se u frižideru na otprilike 30 minuta. Nakon vremena hlađenja, ponovo se razvija, oblikuje se kao knjiga i savija se u foliju i ostavlja se u frižideru na 30 minuta. Ovo se ponavlja otprilike 4 do 6 puta.

Ovim razvijanjem testo postaje glatko i elastično. Nakon što je gotovo, završno se razvija na malo brašna, seče se na široke trake, a one se seku u pravougaonike koji se stavljaju u pljosnatu tepsiju sa papirom za pečenje.

Svaki pravougaonik se probada viljuškom na nekoliko mesta i premazuje se jajetom/belancem. Ostavlja se u frižideru dok se ne iseku jabuke na kriškice.

Šećer se meša sa cimetom. Jabuke se očiste i seku zajedno sa korom na fine komadiće, polumesece.

Vadi se tepsija sa testom i na svaki komad testa se ređaju jabuke, tako što se preklapaju jedna u drugu. Posipaju se šećerom i cimetom. Peče se na 200 stepeni na otprilike 20-25 minuta. U potpunosti se hladi i po želji se posipa sa malo šećera u prahu.

Napomena: Gramaža navedena u receptu može da se zaokruži na veću gramažu. Lisnato testo se radi veoma brzo, zato što je u trenutku veoma toplo, a ono voli hladnoću. Kako ne bi preterano omeknlo, priprema se jedna šerpa koja je dosta dugo stajala u zamrzivaču i ledena je. Njome se prelazi po površini, kako bi je ohladila.

Razvijala sam ga samo četiri puta, zato što je brzo postajalo meko zbog toplote i teško se radilo, ovo nije problem, ali u principu svako lisnato testo se razvija 6 puta za veću preciznost. Može da se koristi i gotovo lisnato testo.

Ovog puta sam napravila i jednu grešku koju sam primetila, i verovatno ćete i vi primetiti, kada sam prelazila belancem odozgo po testu od brzine, budući da je veoma toplo, to nisam uzela u obzir i jajetom sam premazala njegove bočne strane, a to ne sme da se dopušta, zato što one ne mogu dobro da se rastvore prilikom pečenja, sobzirom na to da su namazani t.j. kao blago zapečaćeni, zato mi se testo nije dovoljno podiglo.

Inače po ukusu je više nego lepo, hrskavo, jabuka se dovoljno karamelizovala i sjajne je arome lepog masalca i cimeta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: