Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Patlidžani parmidžana po mom receptu

Patlidžani parmidžana po mom receptu

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Patlidžani parmidžana po mom receptu
Fotografije: marcheva14
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
8
"Kada kuvanje nije prosto profesija, već način života - tada se rađaju prava kulinarska umetnička dela!"

Potrebni sastojci

  • patlidžani - 1 kg ili 4 komada, srednje veliki - tamni
  • so
  • maslinovo ulje - 1 šolja ili otprilike 100 - 150 ml
  • parmezan - 200 g, izrendan
  • mocerala - 250 g
  • paradajz - 700 g, iz konzerve, oguljeni
  • beli luk - 2 čena
  • bosiljak - listovi
  • origano - suvi, 2 prstohvata
  • ZA POHOVANJE
  • jaja - 3 komada
  • brašno - 1/2 šolje
  • prezle - 1.5 šolje
* merne jedinice

Način pripreme

Patlidžani se očiste, operu i seku na kružiće ili na kriške debljine otprilike 1/2 cm. Posole se i ostavljaju se da se iscede na otprilike 20 minuta. Isplaknu se hladnom vodom i veoma dobro se posuše ubrusom.

Maslinovo ulje se zagreje u tiganju.

Svaki komad patlidžana se uvalja prvo u brašno, izlupka se, umoči se u jaje, a posle u prezle. Stavljaju se u vruće maslinovo ulje i prže se dok ne dobije zlatkasta boja sa obe strane. Vade se i stavljaju se na ubrus da se iscede.

U kaserolu se sipa sos paradajz, dodaje se iseckani beli luk, bosiljak - listovi, iskidan rukama, i malo suvog origana i ostavlja se na umerenoj temperaturi da vri otprilike 10 minuta. Dodaje se malo soli i 1/4 šolje šećera.

U pravougaonu tepsiju prvo se sipa sos paradajz, ređaju se patlidžani jedan do drugog, posipa se komadima mocerele, takođe parmezanomm i zaliva se sos paradajzom. Ponovo se ređaju patlidžani i tako dok se ne potroše sastojci, završavajući sos paradajzom i parmezanom. Peče se na 200 stepeni otprilike 30-40 minuta. Seče se na velike kvadrate i po želji se posipa parmezanom.

Napomena: Veoma je važno da patlidžani budu dobro osušeni, pa zbog toga pripremam nekoliko listova ubrusa, tako što ih ređam u redove, uvijam, tapkam ih i ponovo stavljam sledeći novi ubrus. Ovo sprečava apsorpciju masnoće za vreme prženja. Jelo sam pripremila samo na maslinovom ulju.

Koristila sam kockice paradajza konzerve Cirio, zato što imaju mekši i slađi ukus, a i oguljeni su i gotovo da nemaju vodu.

Koristila sam sir - Mix Di Formaggi i Gran Castelli, tako što sam ih objedinila u jedno i posula sam ih rukom u količini.

PS: Objavljujem i fotografije kako izgleda parmidžana u tepsiji i do kakve boje su isprženi patlidžani i pre svega koliko su suvi, a ne masni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: