Način pripreme
Patlidžani se očiste, operu i seku na kružiće ili na kriške debljine otprilike 1/2 cm. Posole se i ostavljaju se da se iscede na otprilike 20 minuta. Isplaknu se hladnom vodom i veoma dobro se posuše ubrusom.
Maslinovo ulje se zagreje u tiganju.
Svaki komad patlidžana se uvalja prvo u brašno, izlupka se, umoči se u jaje, a posle u prezle. Stavljaju se u vruće maslinovo ulje i prže se dok ne dobije zlatkasta boja sa obe strane. Vade se i stavljaju se na ubrus da se iscede.
U kaserolu se sipa sos paradajz, dodaje se iseckani beli luk, bosiljak - listovi, iskidan rukama, i malo suvog origana i ostavlja se na umerenoj temperaturi da vri otprilike 10 minuta. Dodaje se malo soli i 1/4 šolje šećera.
U pravougaonu tepsiju prvo se sipa sos paradajz, ređaju se patlidžani jedan do drugog, posipa se komadima mocerele, takođe parmezanomm i zaliva se sos paradajzom. Ponovo se ređaju patlidžani i tako dok se ne potroše sastojci, završavajući sos paradajzom i parmezanom. Peče se na 200 stepeni otprilike 30-40 minuta. Seče se na velike kvadrate i po želji se posipa parmezanom.
Napomena: Veoma je važno da patlidžani budu dobro osušeni, pa zbog toga pripremam nekoliko listova ubrusa, tako što ih ređam u redove, uvijam, tapkam ih i ponovo stavljam sledeći novi ubrus. Ovo sprečava apsorpciju masnoće za vreme prženja. Jelo sam pripremila samo na maslinovom ulju.
Koristila sam kockice paradajza konzerve Cirio, zato što imaju mekši i slađi ukus, a i oguljeni su i gotovo da nemaju vodu.
Koristila sam sir - Mix Di Formaggi i Gran Castelli, tako što sam ih objedinila u jedno i posula sam ih rukom u količini.
PS: Objavljujem i fotografije kako izgleda parmidžana u tepsiji i do kakve boje su isprženi patlidžani i pre svega koliko su suvi, a ne masni.